Ingrid Birch Eide tildelt Collegium Medievales masterpris 2022

Birch Eide har studert hvordan vindfløyer har uttrykt makt og bidratt til å skape identitet, og til å holde ondskap borte.

Gruppebilde av fire personer som står foran et monter hvor det ligger en gjenstand fra vikingtiden.

Masterkandidat Ingrid Birch Eide overrekkes masterprisen av leder i Collegium Medievale, Karoline Kjesrud, redaktør i tidsskriftet Collegium Medievale, Bjørn Bandlien, og styremedlem Kristin Kausland. Foto: KHM, UiO.

Vindfløyene som masteroppgaven fokuserer på kommer fra Tingelstad og Heggen i Norge, og Källunge og Söderala i Sverige. Alle datert til tidsrommet 1000-1160. De er forgylte og er dekorerte med detaljert dyr- og planteornamentikk, har utstrålt lys og lyd i miljøet de har vært del av.

Vindfløyene ble først brukt på stavnen i middelalderskip, senere ble de flyttet til toppen av kirkespir. Begge steder har de hatt de samme funksjonene for å uttrykke makt, identitet og å holde ondskap borte.

Nærbilde av en flagglignende gjenstand i forgylt metall med tegninger, på toppen står et dyr som ligner en hund på toppen.
Vindfløyen fra Heggen kirke i Modum kommune, Viken fylke.

Ingrid Birch Eide fikk utdelt et diplom og et gavekort for sitt arbeid og har fått støtte til å publisere resultatene fra sin avhandling i 2022-nummeret av tidsskriftet Collegium Medievale som ble publisert i desember. I artikkelen fokuserer Birch Eide på vindfløyen fra Heggen. Dette er den eldste av fire vindfløyer som er funnet i Norge, datert fra midten av 1000-tallet og kan sees på nært hold i utstillingen "VÍKINGR" på Historisk museum.

Nominer kandidater til Collegium Medievales masterpris 2022

Nå er tiden inne for å invitere sensorer og veiledere til å nominere nye masterkandidater til prisen. Frist for nominasjon av kandidater for kalenderåret 2022 er 15. februar 2023.

Om Collegium Medievales masterpris

I 2022 lanserte forskerforeningen Collegium Medievale en masterpris for nyslåtte masterkandidater i middelalderstudier. Veiledere og sensorer kan nominere kandidater som de mener har bidratt til å fremme middelalderforskning gjennom sitt arbeid, enten gjennom kunnskapsgivende funn, nye metoder eller utfordrende perspektiver som kan styrke forståelsen av middelalderen.

Publisert 24. jan. 2023 10:15 - Sist endret 19. apr. 2024 09:54