English version of this page

Aktuelle saker - Side 2

Publisert 17. jan. 2023 09:53

En eldgammel norsk runestein vekker internasjonal oppsikt blant språkforskere og arkeologer. De opptil 2000 år gamle innskriftene er fra den aller eldste tiden i runeskriftens gåtefulle historie.

Publisert 13. jan. 2023 10:19

Arkeologene Christian og Margrethe leter etter mer enn tusen år gamle gravhauger på Gjellestad basert på 150 år gamle notater fra arkeolog Nicolay Nicolaysen – mannen som ledet utgravingen av Gokstadskipet i 1880. 

Publisert 9. jan. 2023 10:37

Middelalderens leger har blitt sammenlignet med dagens ernæringsfysiologer – og det er ingen dum assosiasjon. Legene fulgte den antikke medisinlæren, den såkalte humoralpatologien. «Humor» er det latinske ordet for væsker. Alt handlet om balanse i kroppsvæskene, og den oppnådde man først og fremst ved å spise riktig. Men hvordan visste man hva som var riktig mat og drikke?

Publisert 22. des. 2022 08:51

Middelalderkvadene forteller om julefester med sære drikkeskikker og ofring av griser før kristendommen kom til Norge. Under brageskålen skulle alle fortelle selskapet hvilken stordåd man planla å utføre i året som kom. Litt som et heftig nyttårsløfte? Et av kvadene handler om hva som skjedde da Hedin skulle drikke brageskålen.

Publisert 11. des. 2022 20:50

Allerede i antikken ble konger og adelsmenn drept med forgiftet mat. Men drapsmetoden nådde sitt høydepunkt som politisk virkemiddel i senmiddelalderen og renessansen. Særlig er de giftige intrigene rundt den norditalienske eliten i denne perioden godt kjent. Angivelig ble det til slutt så ille at ingen helt kunne tro at paver, kardinaler eller adelige hadde avgått ved en naturlig død.

Publisert 25. nov. 2022 10:36

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle lære så mye om vulkansk aske og årringer i trær som jeg har gjort de siste årene, sier arkeolog Ingar Mørkestøl Gundersen, som denne uken reiste til Belgia for å ta imot forskningsprisen han og de andre i VIKINGS-prosjektet ble tildelt tidligere i år.

Publisert 13. nov. 2022 21:16

Det er en gammel myte at folk ikke reiste i middelalderen. Vel var ferieturer uvanlig, men mye av samfunnets aktivitet krevde at mange forflyttet seg jevnlig over store og små avstander. Det dreide seg om soldater, pilegrimer, handelsmenn, bønder og fiskere, eller studenter.

Publisert 30. okt. 2022 16:06

Det har vært skrevet mye, også her i bloggen, om at øl var en viktig drikke til hverdag og fest i middelalderen. Da som nå. En velkjent passus fra Gulatingsloven brukes gjerne for å illustrere nettopp hvor viktig: Den som ikke brygget øl som foreskrevet kunne miste eiendommen sin til biskopen og kongen, og i verste i fall bli landsforvist.

Publisert 16. okt. 2022 15:48

De rike beiteområdene i norske fjell gjorde fangst av vilt til en verdifull ressurs i middelalderen. Av slakteavfall som har blitt liggende igjen i fjellet kan man se at dyrene har blitt godt utnyttet.

Publisert 5. okt. 2022 16:06

Utforsk de kulturhistoriske samlingene fra universitetsmuseene i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. Her finner du gjenstander og foto fra steinalder til nyere tid, fra alle samlinger og fag som museene forvalter.

Publisert 5. okt. 2022 15:56

Dagens opphetede internasjonale debatt om eiendomsretten til kolonimaktenes museumssamlinger er både viktig og relevant. For kulturarvssamarbeid i Norden bør imidlertid spørsmålet om eiendomsrett ha underordnet betydning.

Publisert 2. okt. 2022 16:46

Mat og sex har vært assosiert med hverandre i vestlig kultur siden lenge før middelalderen. «Uten Ceres og Bacchus fryser Venus», sa de gamle romerne. Sitatet er hentet fra Terents romerske komedie Evnukken, og viser til at kjærligheten og elskoven trenger både mat og vin for å blomstre.

Publisert 16. sep. 2022 09:46

I middelalderen kunne maten fortelle mye om både religion og sosial klasse. Datidens største forfattere, som Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio og Geoffrey Chaucer, viser hvilken viktig rolle maten spilte i menneskenes liv.

Publisert 21. aug. 2022 11:30

Færre enn før plukker dem, men ingen ting er mer sødmefylt enn modne multer eller nyplukkede blåbær med honning. Dette var en ressurs som også middelalderens mennesker visste å utnytte. Men ingen ting tyder på at bærene ble betraktet som festmat.

Publisert 9. aug. 2022 14:22

Laks, gjerne røkt, er en gave som noen og enhver setter pris på. Men å gi bort en gave fordi du vil oppnå noe, er ikke greit. Derfor er det også forbudt for offentlige tjenestemenn å motta matgaver. Det var det i middelalderen også. En gave til familie og venner er derimot veldig hyggelig.

Publisert 5. juli 2022 17:23

Middelalderens store helt Sigurd Fåvnesbane fòr vidt omkring. En dag kom han til Hindarfjell. Da han nådde fjellets topp fikk han se en underlig ring av flammer som slikket høyt mot himmelen. Han syntes han kunne skimte en skikkelse der inne i flammehavet.