10 grunner til å besøke Historisk museum

På Historisk museum kan du reise tilbake til fortiden i Norges største kulturhistoriske samlinger. Her har vi plukket ut ti veldig gode grunner til å besøke oss.

1. Opplev verdens eneste bevarte vikinghjelm

Verdens eneste bevarte vikinghjelm kan du se i utstillingen VÍKINGR. Hjelmen har trolig tilhørt en effektiv og dødbringende kriger. Sittende til hest med ringbrynje sverd og spyd og med ansiktet gjemt bak hjelmen må han ha vært et skremmende syn. Hjelmen er funnet på Gjermundbu, Ringerike. I utstillingen kan du også se gullskatter, våpen og utsøkt kunsthåndverk fra fjern og nær. 

2. Bli kjent med steinalderkvinnen Sol 

Norges eldste hodeskalle finner du på Historisk Museum. Vi kaller henne Sol, og hun ble funnet ved Hummervikholmen i Søgneskjærgården i 1994. Noe av det vi vet om steinalderkvinnen er at hun levde for omtrent 9500 år siden, var ca 35 år gammel da hun døde, og rundt 155 cm høy. Forfedrene hennes kom fra øst, og spor i beinmaterialet kan fortelle oss at hun nesten bare spiste sjømat; fisk, skjell, krabber, sel, småhval – og trolig tang. Hun har skader på tennene som er tegn på at hun var rammet av sult eller sykdom i barneårene. Hun har ikke hull i tennene, men de er veldig slitte. Trolig var det mye sand og skjellbiter i maten hun spiste. Du finner hodeskallen til Sol i utstillingen Kollaps.

3. Kom tett på mystiske mumier 

Bildet kan inneholde: .
Mumier slutter ikke å fascinere. 

Møt mumiene Dismutenibtes fra Teben og Nofret fra Akhmim, som hviler i sine kister her på Historisk Museum. Undersøkelser viser at Nofret var rundt 40-50 år gammel da hun døde, og det er mye som tyder på at hun befant seg i et høyere sosialt sjikt. Skjelettet til Nofret er veldig godt bevart, og hun må ha fått næringsrik mat under oppveksten.

Både Nofret og Dismutenibtes kan fortelle oss om de gamle egypternes forhold til livet etter døden. Historisk museum har Norges eldste og største samling av egyptiske gjenstander, og flere av disse kom til Norge som gaver fra den svensk-norske unionskongen Oscar den II.

4. La deg utfordre av 10 kunstverk

Havet er historie er en utstilling som viser kunstverk av ti internasjonale samtidskunstnere. De tar opp temaer knyttet til migrasjon og forflytning fra både et historisk og samtidsaktuelt perspektiv.  Gjennom flere stedsspesifikke verk, installasjoner, video, arbeider på papir, og performance formidler utstillingen et nyansert bilde av migrasjon som skal bidra til både innsikt og forståelse. Historiene i utstillingen spenner over en tidsramme på fire hundre år, som begynner med den afrikanske slavehandelen og fortsetter frem til i dag. Utstillingen står til 18.august.

5. Kom ansikt til ansikt med en kvinnelig kriger

En vikingkvinne ble gravlagt sammen med sverd, spyd, stridsøks og piler på Nordre Kjølen gård i Solør. Skjelettet viser at hun var rundt 155 cm høy, og 18-19 år da hun døde. Kvinnen fra Solør kan ha vært en kvinnelig kriger, men våpnene kan også ha vært symbol på rollen hennes i familien eller i lokalsamfunnet. Hva tror du? Du finner henne i utstillingen VÍKINGR.

6. Beundre kirketaket fra Ål 

Kirketak fra middelalderen
Kirketaket fra Ål stavkirke, er et imponerende skue. 

Det over 700 år gamle, spektakulære tretaket er laget som en tegneserie, og består av 23 motiver som beskriver bibelhistorien fra skapelsesberetning til Jesu liv og død.

Takmaleriet fra Ål stavkirke er en hovedattraksjon i utstillingen Forvandling. Dette er den eneste større utsmykningen av et rom som er bevart fra norsk middelalder og som man kan se på museum.

Forvandling er for tiden steng på grunn av rehabilitering av byggets fasade. Følg med på nettsidene eller Facebook for informasjon om når den åpner igjen.

7. Studer utsøkt kunsthåndverk 

Visste du at sioux-kvinner broderte med pinnsvinpigger? I Amerika-utstillingen kan du blant annet nyte utsøkt kunsthåndverk i mange former. Sko brodert med pinnsvinpigger, en kvinnedrakt i bøffelskinn, og forseggjorte kurver fra Pomo-folket, for å nevne noen av høydepunktene.   

8. Se mynten som etablerte norsk pengevesen

I utstillingen Gull verdt, finner du en enestående mynt, nemlig en penning fra overgangen fra vikingtid til middelalderen, omkring år 1050. Det var kong Harald Hardråde (1015-1066) som sørget for at Norge for første gang fikk et nasjonalt myntvesen. Hans penning ble preget etter én størrelse og standard, og veide 0,9 gram. Ganske raskt ble alle utenlandske mynter erstattet med Haralds egne mynter, og de ble gyldig betalingsmiddel i hele riket.

Utstillingen viser utvalgte gullmynter gjennom 2 600 år, men viser også hvordan for eksempel husdyr ble brukt som penger før mynter og sedler kom i omløp. Fridtjof Nansens og Roald Amundsens omfattende samlinger av ordener og gullmedaljer er også utstilt.

9. La deg imponere av klær av tarmer og skinn 

SApesielle solbriller fra Arktis
Disse solbrillene er en del av Arktis-utstillingen vår.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær..? I Arktisk-utstillingen kan du se hvordan mennesker i noen av de kaldeste områdene av verden har kledd seg for å holde varmen. Her finner du en regnjakke av seltarmer, en barneanorakk med hette foret med gåsedun og votter dekorert med fuglefjær. Gå ikke glipp av «solbrillene» fra Grønland.

I Arktiskutstillingen kan du også se vår fantastiske sjamandrakt fra Tuva.

10. Betrakt det to meter høye Jesuskrusifikset fra Tretten

Historisk museum har en unik samling trefigurer fra middelalderen. Det store krusifikset i Forvandling er fra rundt 1350, og har holdt seg imponerende godt. Det er en dyster gjengivelse av Jesus på korset, og kanskje representerer denne dysterheten noe av folkets fortvilelse i årene etter svartedauden, pesten som tok livet av rundt 60 prosent av Norges befolkning. 

Forvandling er for tiden steng på grunn av rehabilitering av byggets fasade. Følg med på nettsidene eller Facebook for informasjon om når den åpner igjen.

 

PS: Visste du at barn kommer gratis inn? Dessuten får du adgang til både Historisk museum og Vikingskipshuset i 48 timer ved å løse billett på et av museene. Velkommen!  

Av Mari Parelius Wammer
Publisert 15. juli 2019 18:36 - Sist endret 23. sep. 2020 08:37