Sommermelk! I middelalderen var det først og fremst på denne tiden av året at du fikk tak i fersk melk. Da gjaldt det å få de verdifulle dråpene til å vare. Flatbunnede, runde kar laget av trestaver ble brukt til å «sette bort» melken for å skille ut fløte eller rømme. Helt opp til nyere tid har man gjort dette, og karene har hatt navn som «melkeringe» og «rømmekolle». Melkeretten ved samme navn er lett å lage.
Aktuelt - Side 3
Det haster med å sikre vikingskipsgravene for framtiden. 17. juni sendte ledelsen ved Universitetet i Oslo og Kulturhistorisk museum en appell til Regjeringen der de innstendig ber om at prosjektet ikke stopper opp.
Det haster med å sikre vikingskipsgravene for framtiden. 17. juni sendte ledelsen ved Universitetet i Oslo og Kulturhistorisk museum en appell til Regjeringen der de innstendig ber om at prosjektet ikke stopper opp.
Den 9. juni meldte Foreningen Kysten og Europa Nostra Norge at de nominerer vikingskipene på Bygdøy og den unike gjenstandssamlingen til programmet "Europas 7 mest utsatte kulturminner" for 2023.
Den 9. juni meldte Foreningen Kysten og Europa Nostra Norge at de nominerer vikingskipene på Bygdøy og den unike gjenstandssamlingen til programmet "Europas syv mest utsatte kulturminner" for 2023.
Kostnadskutt i det nye Vikingtidsmuseet vil ramme publikumstilbud og opplevelser hardt, men innsparingene av kuttene vil være er helt minimale. Samtidig vil forsinkelsene medføre betydelig risiko for vikingskipene, viser en ny rapport.
Kostnadskutt i det nye Vikingtidsmuseet vil ramme publikumstilbud og opplevelser hardt, men innsparingene av kuttene vil være helt minimale. Samtidig vil forsinkelsene medføre betydelig risiko for vikingskipene, viser en ny rapport.
En liflig duft som likner frisk ingefær kan ifølge middelalderske urtebøker gjøre underverker for både kvinner og menn. Den er så potent at kunnskapen om hva den kan utrette bør holdes skjult – for kvinner!
Om høsten i år 1282 gikk det ut bud fra kong Eirik Magnusson om at utlendinger ikke lenger skulle få lov til å drive skjenkesteder i byen. Dameøl nevnes spesielt. Var det moren hans som sto bak? Det går i hvert fall klart fram at den nye loven hadde fått godkjenning både fra henne, fra kongens råd og alle de beste mennene i byen.
Kong Harald Hardråde var kjent for å være gnien med maten til hirdmennene sine. Bare ett eneste måltid om dagen fikk de, og ofte gikk de halvmette og misfornøyde fra bordet. Da var det at en Islending som het Halle fikk nok.
De strenge cisterciensermunkene som holdt til i klosteret på Hovedøya hadde ikke lov til å snakke mens de spiste. Måltidene skulle foregå i taushet. I stedet for å si «kan du sende meg melka», hadde de et eget sett med uttrykk på tegnspråk. Blant dem er også tegnet for honning.
Om høsten i året 1356 startet Arnald baker og kona Magdalena sitt eget bakeri i Oslo. Men det skulle likevel gå mange år før de fikk kongelig brev på at de fikk lov til å oppføre sin egen bakerovn på tomta. Dette vet vi fordi de to iherdige bakerne er blant svært få navngitte håndverkerne i bevarte privilegiebrev fra middelalderen. Men hvordan så bakerovnen deres ut?
Designbyrået Bleed får dobbelt typografi-sertifikat i New York hos Type Directors Club for Historisk Museums nye visuelle identitet.
På en søppeldynge utenfor bispeborgen i Oslo hadde noen slengt fra seg en hel spedgris en gang i høymiddelalderen. Den ble funnet av forbløffede arkeologer mange hundreår senere. Det skulle ha vært et festmåltid. Hva gikk galt?
I året 1370 satt den senere så mektige Margrete 1 som 17-åring på Akershus slott og sultet. Noe måtte gjøres, og hun skrev til sin mann kongen for å få kjøpt noe mat på krita.
1 mars er det fetetirsdag, og du kan spise så mye du vil.
Jotunen Hyme skal i følge et dikt fra middelalderen ha eid en gryte som var så stor at den kunne romme mat til alle æsene.
Feiring av Valentinsdagen som kjærlighetens og elskovens dag er ny i Norge. Men denne dagen har noen steder vært forbundet med kjærlighet siden senmiddelalderen. Helgenfortellingen til Valentinus er skjult bak et slør av uklarhet, og det er ikke lett å se koblingen mellom helgen og kjærlighetsdyrkelse. Kanskje har det mer å gjøre med våren som er i vente og fuglene som leter etter en partner?
Hvis du er så sint at det ryker, skyldes det ifølge Hildegard av Bingen en forstyrrelse i kroppens væskebalanse. En kur av laurbær, salvie og merian gjør susen.
Lars Morten Fuglevik er doktorgradsstipendiat ved FOODIMPACT-prosjektet. Han forsker på keramikkens sosiale rolle i utviklingen av en urban identitet og matkultur i Oslo i høymiddelalderen (ca. 1150-1350).
Allerede fra 1200-tallet var det mulig å tjene seg rik på å handle med fiken. Den søte, myke frukten var en høyt verdsatt luksusvare som etter hvert ble tilgjengelig for stadig flere mennesker i byene. Retter med fiken hørte til på kjøttfrie dager.
Etter gammel katolsk tradisjon skal man faste i dagene før jul. Men det betyr ikke at man må la være å spise.
20 tonn kobber er brukt på taket på Historisk museum. Utførelsen ga entreprenøren Karlsen & Nordseth Bygg og Bevarprisen 2021.
Den første gangen jeg så denne oppskriften trodde jeg at jeg hadde sett feil. Men nei, dette er faktisk en slags pastaputer med kyllingfyll fra 1300-tallet
Grøt er en trofast traver på norske bord, og mange av oss starter dagen med en porsjon grøt. Det gjorde også soldatene som kjempet under den store Hansakrigen.
I forskningsprosjektet FOODIMPACT driver vi metodeutvikling. For å finne ut mer om hva som befinner seg i middelalderens gryter har Nicolas Garnier eksperimentert med ny teknologi.