Ekstra samarbeidsgruppemøte UniMus:Kultur 7. desember 2023

Deltagere:

Janne Oppvang (TMU)
Torkel Johansen (VM)
Tor Arne Waraas (UM) 
Wenche Brun (AM)
Margrete Simonsen (KHM) 
Jarle Ebeling (USIT)
Espen Uleberg (KHM, sekretær)

Migrering
All testing av datamigrering viser nå at migreringen har gått bra. Torkel har meldt inn noen behov for endring av visning i konkatinerte felt. 
Når det gjelder hendelser vil visning og søkemuligheter komme på UTV i dag eller i morgen, og de vil legges på TEST tidlig neste uke. 

Nødvendig funksjonalitet 
Møtet gjennomgikk nødvendig funksjonalitet. 

-Plassering
Skal gjennomføres i 2024 (magasinmodul).

-Registrering av hendelser
Er under implementering, og blir straks tilgjengelig for alle museene på TEST. Registrering av hendelser og søkefunksjonalitet må testes godt med det samme det er tilgjengelig.

Datering kan registreres 
Det er egne felt for registrering av datering

Autoritetslister
Det er autoritetslister for navn, gjenstand og materiale.
Ny person kan legges til ved registrering av aktør.
Materiallste er felles for alle museene.
Gjenstandsliste er en felles tabell der tagging filtrerer slik at hvert museum får sin egen gjenstandsliste.
Oppdatering av austoritetslistene for materiale og gjenstand må meldes inn til RT inntil det lages rutiner og et grensesnitt for oppdatering av listene.

Funnsted kan vises i kartvisning
Kartvisning av funnstedet åpner i eget vindu.

Eksport av data
Utvalgte poster kan eksporteres
Er i dag i JSON-format som kan importeres til Excel. Alle kan få tilsendt en Excelfil med makroer som flater ut JSON-eksporten og viser all informasjon om en gjenstand på én linje.
Dette er en grei løsning i første versjon, og senere vil vi vurdere eksportformater igjen. KHM vil se spesielt for å hente data inn i Bartender, programmet for å skrive etiketter. 
Nå foreligger eksport for etikettprinting hos KHM. I tillegg skal det være en eksport av alle felt i resultatoppsettet ved søk og visning.

 

Informasjonssikkerhet og brukerstyring.
Det vil være tre nivåer: admintilgang, skrivetilgang, lesetilgang
Håndteres ved at museene  selv tildeler og stenger brukertilganger.
Når det gjelder kriterier for å bestemme begrenset tilgang ble det først diskutert tilgang til rader, men den hendelsesorienterte datamodellen gir mulighet for bedre løsninger ved at brukere kan få admin/skrive-tilganger til ulike hendelser. Eksempler på hendelser er aksesjonsføring, materialbestemmelse, tildeling av museumsnummer og utlån.
Vi skal lage en matrise over hendelser og hvilke rutiner og dermed tilgangsnivåer hvert museum har.
Dette vil være bedre enn radlåsingen i Delphi.

Radlåsing vil komme i neste fase.

Tid for overgang fra Delphi til UniMus
Dato for overgang er endret til 22. januar.  Dette innebærer at Delphi blir stengt for oppdateringer 22. januar og at UniMus tas i bruk for oppdateringer 29. januar.

I diskusjonen ble det lagt vekt på at det er en forventning blant brukerne om at overgangen skal skje i januar. Uansett må kritisk funksjonalitet være tilstrekkelig testet før Delphi stenges.

Den nye metodikken med smidig utvikling gjør det mulig med raske oppdateringer og feilrettinger. UniMus brukergruppe skal derfor sette av tid til daglige, korte møter (30 minutter om morgenen), slik at utviklerne kan få tilbakemeldinger på ting de kan rette opp - gjerne samme dag.

Tilgang på Delphi-basen
Lese- tilgang til de gamle arkeologibasene/-samlingene opprettholdes. Dvs. man får tilgang til uoppdaterte (gamle) data og funksjoner som man kun trenger lese-tilgang til så lenge MusitArkeologi.exe driftes. Dette er det samme som for etnografi.

 

 

Brukerregistrering
Alle brukere må regsitreres på nytt i UniMus. Brukerne må gjøre et innloggingsforsøk slik at de blir registrert ved å gjennomgå den første Feide-påloggingen. Deretter kan admin ved hvert museum tildele aktuelle roller.
Det kommer et enklere grensesnitt for Keycloak - et ikon som vises når en med brukerregistreringstilgang logger seg på.
Vi kan få lister over brukere og hvilke tilganger de har i Delphi.

Fotobasen
Fotobasen vil fortsatt være tilgjengelig gjennom MUSITarkeologi, men når MUSITarkeologi stenges for oppdateringer bør opplasting av foto skje i det egne fotogrensesnittet.
 

Publisert 7. des. 2023 15:58 - Sist endra 15. des. 2023 07:23