Samarbeidsgruppemøte UniMus:Kultur 15. mars 2023

Deltagere:

  • Monica Hansen (TMU)
    Wenche Brun (AM)
    Silje Opdahl (KHM)
    Jarle Ebeling (USIT)
    Espen Uleberg (KHM, sekretær)
    Camilla Nordby (UM) har meldt forfall

Saksliste

  • Etnografi
    Etnografi har nå egne, sjeldnere møter for å følge opp tilbakemeldinger fra brukerne. Disse møtene vil være felles for numismatikk og etnografi.
    Oppdatert versjon med mottak erstattet tidligere versjon på Produksjon 3. mars.
    Det er kommet noen tilbakemeldinger på funksjonalitet i Numismatikk og etnografi, særlig Mottak, som skal følges opp etter hvert.
    For KHM gjenstår visning av katalogkort, katalogtekster og etikettutskrifter for etnografi.
  • Arkeologi
    Arbeidet med UX for Aksesjon er gjennomført. Arbeidet med å programmere frontend og backend er i gang..
    Arbeidet med UX for Fellesopplysninger er kommet langt. Oppdaterte versjoner er tilgjengelig her. Første utkast til Gjenstandsopplysninger kommer denne uka.
  • Prosjektplan for videre samarbeid fra 1.1.2024. 
    Forslag til oppgaver, omfang og rekkefølge ligger her
  • Tilgjengeliggjøring
    Unimus.no og Digitalt museum
    Samarbeidet UniMus:Kultur gjelder forvaltningsdatabasen og enkel tilgjengeliggjøring av data. Skal samarbeidsgruppen komme med innspill til videre tilgjengeliggjøring?
    Bakgrunn: AM, UM, UMAK og KHM har avtaler om tilgjengeliggjøring av (deler av) sine samlinger på DigitaltMuseum. KHM har tatt ansvar for unimusportalen for å ha en nasjonal løsning som kan dekke behov hos forskning og forvaltning. NNO museum og KulturIT  har et tre-årig prosjekt finansiert av Kulturrådet for å gjøre DigitaltMuseum bedre egnet for forskere. AM, UM, UMAK og KHM deltar i dette prosjektet. 
  • 3D - lagring og tilgjengeliggjøring
    Fagforum for Feltdokumentasjon diskuterer felles nasjonale lagringsrutiner og tilgang til 3D-data.. Når det gjelder visninger er det to aktuelle alternativ
    - sketchfab, direkte eller via DigitaltMuseum 
    - 3DHOP / BItFROST

Referat:
Etnografi 
Ingar følger opp arbeidet med etngorafii Tromsø. Det var ingen andre merknader til saksframlegget.  

Arkeologi
Arbeidet går godt framover. Jarle opplyste at den gode framdriften gjør av alt arbeid med UX kan være ferdigstilt før sommeren. Den bygger på god kommunikasjon i brukergruppa, hos utviklerne og detogruppene. Representantene i samarbeidsgruppa opplever at de får tilstrekkelig informasjon underveis til å følge arbeidet. 

Prosjektplan for videre samarbeid fra 1.1.2024. 
Prosjektplan med framdriftsplan for 2024-2026 ligger i Teams her.  
Deltagere i samarbeidsgruppa skal prioritere forslagene og vurdere om detenkelte museet har kapasitet til å bidra i arbeidet med de ulike komponentene og i hvilken grad de vil prioritere arbeid som har behov for de ulike løsningene. 
I møtet ble det særlig diskutert behovet for et velfungerende DAMS som kan håndtere en rekke ulike formater. 
Prosjektplanen skal behandles på møte i UHR-M etter påske. Samarbeidsgruppa skal derfro ha et særmøte  senere denne måneden for å diskutere prosjektplanen på bakgrunn av museenes prioriteringer.

Tilgjengeliggjøring
Tilgjengeliggjøring ut over APIer og datadumper ligger utenfor UniMus:Kulutr-samarbeidet. I mangel av annet forum for å orientere hverandre omhva museene tenker om Unimusportalen og DigitaltMuseum ble det likevel tatt opp her. KHM har Unimusportalen som et sted der alle universitetsmuseenes samlinger er tilgjenglige, og som dekker behovene hos forskning og forvaltning. UMAK planlegger å legge sine samlinger ut på DigitaltMuseum senere i år. AM, UM, UMAK og KHM deltar i ANNO museums prosjekt for å gjøre DigitaltMuseum bedre egnet for forskning. Dette prosjektet er finansiert av kulturrådet og gjennomføres i samarbeid med Kultur-IT.

 Når det gjelder 3D bruker både AM, UMAK og KHM 3D HOP i tillegg til Sketchfab for å gjøre dem tilgjengelige. KHM vil få opprettet nettadresse på unimus for 3D-modeller slik at universitetsmuseenes 3D-modeller kan være tilgjengelige samlet. 

 

Publisert 12. mars 2023 13:37 - Sist endra 15. mars 2023 14:18