20211020-21 Seminar

Seminar 20211020-21

Deltagere:
Arne Johan Nærøy (AM)
Camilla Nordby (UM)
Tor Arne Waraas (UM)
Torkel Johansen (VM)
Monica Hansen (TMU)
Ingar Figenschau (TMU)
Anette Sættem (KHM, bare onsdag)
Ralfs Znotins (KHM)
Vivian Wangen (KHM)
Camilla Wenn (KHM)
Lucia Koxvold (KHM)
Ellen Jordal (USIT)
Espen Uleberg (KHM)

Referat:

UniMus:Kultur har begynt neste fase i prosjektet Felles databaseløsning for de kulturhistoriske samlingene ved universitetsmuseene. Første oppgave i denne fasen er å utvikle og implementere datamodell for etnografiske gjenstander, og denne modellen skal sees i sammenheng med den utviklede datamodellen for numismatikk og datamodellen som skal komme for arkeologi.

 

Tema for seminaret var derfor gjennomgang av hendelsestyper og grensesnitt for Mottakskjema, og deltagerne var Brukergruppa, Samarbeidsgruppa og i tillegg arkeologer som kjenner den eksisterende databasen.

 

En hovedkonklusjon er at det er gjennomgående likhetstrekk ved forvaltningen av alle samlingene, og at samme datamodellen kan være grunnlag for alle samlingene.

 

Først ble det nye numismatikkgrensesnittet vist, der en har valgt at alle felt vises på en side, og en har knapper som gjør det mulig å hoppe til de ulike delen av siden. Det var en diskusjon om at det var mye luft på siden, men brukerne av Numismatikk melder at det nåværende oppsettet er bra, og at det fungerer bra ved at de bruker snarveiene øverst på siden til å gå direkte til den gruppen av felt som de skal arbeide med.

 

Deretter var det en gjennomgang av overordnede prinsipper for arbeidet – at det skal være en mest mulig felles løsning for alle samlinger, og at Spectrumstandarden er førende for arbeidet.

 

I den følgende teksten er
DEtno = Delphiklient Etnografi
DArkeo = Delphiklient Arkeologi

 

Hendelser:
Alle hendelser i bruk var listet i excel, og Torkel og Espen hadde mappet dem til arkeologihendelser.
Det var enighet om at hendelsene i etnografi kan forenkles. I den gamle modellen er de svært detaljerte (f.eks. mange undertyper av innkomst) og i mange tilfelle er det en hendelse for hvert felt i basen. I den nye modellen skal dette forenkles:
Innkomst:
- det skal være bare én innkomsthendelse. Den kan types med ord som i den gamle modellen angir hendelse (kjøp, gave, …). DEtno:Innkomst tilsvarer DArkeo:Aksesjon og DARkeo:Funnet/Framkommet ved.
I DEtno og Spectrumstandarden brukes Mottak, i DARkeo brukes Aksesjon om å registrere gjenstander som kommer inn til museet.
Se eget avsnitt om Mottak nedenfor.

Beskrivelse/Klassifikasjon/Objektattributter:
Det skal være bare en eller to hendelser for beskrivelse / klassifikasjon. I DEtno er det en hendelse for hvert klassifikasjonsfelt. I DArkeo er feltene Beskrivelse, Gjenstand, Form og Variant i samme hendelse.
I ny versjon etnografi vil feltene Gjenstandstype, Gjenstandsterm, OCMkode og Variant være i samme hendelse. Det ble vurdert om DEtno:Gjenstandsbeskrivelse / DArkeo:Beskrivelse skal være egen hendelse eller om alle disse feltene skal være samme hendelse.
Det er ønskelig å ha enkel tilgang til den opprinnelige teksten, hvem som skrev den og når den ble skrevet, og at enkle endringer av beskrivelsesteksten (retting av stavefeil) ikke blir egne hendelser.
Andre objektbeskrivende felt (farge, inskripsjon, mv.) blir objektattributter i datamodellen.

DEtno:Gjenstandskommentar kan tilsvare hendelsen observasjon i DArkeo.

Materialbestemmelse:
Er egen hendelse

Måltagning:
Er egen hendelse

Andre hendelser:
Det er et lite antall hendelser som ikke har tilsvarende registrering i arkeologi:
Tegning – var tidligere også i arkeologi, ble brukt til å angi informasjon om at det finnes en tegning. Er gått ut av bruk etter at mediebasen / fotobasen ble lansert.
Fotografering – var tidligere også i arkeologi, ble brukt til å angi informasjon om at det finnes en tegning. Er gått ut av bruk etter at mediebasen / fotobasen ble lansert.
assign:tittel – angir en persons tittel, kan være identifiserende når det er flere personer med samme navn.
beskrivelse.religion – blir et felt i en beskrivelsehendelse / objektattributt
beskrivelse.språk – blir et felt i en beskrivelsehendelse / objektattributt
dokumentasjon –litteraturhenvisning, kan være henvisning til side / plansje
historikktilordning – lager historikk i basen
identifierassignmeng – tildeler museumsnummer
merge – slår sammen / deler objekter – vil også være aktuell for arkeologi
observasjon – er hendelse i forvaltnignsfanen i arkeologi
revisjon – videreføres ikke som egen hendelse
totalvurdering – «videre skjebne» - om gjenstanden skal inn i samlingen eller ikke
ukjent tilknytning – hendelse som knytter stedsopplysninger til et objekt uten å ta stilling til hva slags tilknytning det er (om gjenstanden er produsert, brukt eller innsamlet på det angitte stedet.)
unikidentifierassignment – tildeling av ID. Samme hendelse finnes i alle baser, men er ikke synlig som hendelse for brukerne.
utstilling – brukes for å registrere gjenstander som er i samme utstilling
innkomst.laan – kan håndteres som del av mottak, men avhenger av lokale museumsrutiner

 

UX
Det skal arbeides videre med detaljering av UX.
Åpningssiden skal ha egne valg for Mottak og Klassifisering øverst til høyre, sammen med Forvaltning, Magasin, Analyse og Konservering. På samme linje kan det ligge andre hendelser som skal aktiveres på grupper av gjenstander som blir valgt i søkeresultatet.
Klassifisering vil da ha undermenyer, som i UX Numismatikk. Titlene på fanene skal vurderes, men en inndeling kan være Fellesopplysninger, Gjenstandsopplysninger, Foto/pdf, Forvaltning.
Gjenstandsopplysninger kan ha Klassifisering, Materiale, Mål, Objektattributter, eventuelt egen hendelse for beskrivelse.
Det ble diskutert hvor kompakt siden skal være. Noen overskrifter på søkesiden kan forkortes: MusNr, Unr, Det er et generelt ønske om mindre avstand mellom elementene på siden.

Skjermbildet for Mottak:
Mottaket skal inneholde Saksnr, en grid for Person / Rolle / Dato, og stedsopplysninger.
Det blir egen fane for opplasting av foto/pdf, både til hele mottaket og til enkeltenheter innenfor det samme mottaket.
Mottaket kan også brukes for innlånte gjenstander og gjenstander som er ved museet for analyse. Dette vil avhenge av rutiner for innlån ved hvert museum.
Egne felt for DEtno Organisasjon, Innlevert, Mottaker og Medfølgende Dokumentasjon utgår
Egne felt for tilstandsvurdering, behandling mv. utgår og erstattes av konserveringshendelser.
Det skal være mulig å registrere enkeltobjekter og grupper av objekter under mottaket. Hver slik enhet får dermed en ID som kan brukes for plassering i magasinmodul og for å knytte røntgen og andre opplysninger til dem. Hver enhet kan være en enkeltgjenstand som sendes til konservering eller en gruppe gjenstander som håndteres samlet, som en kasse gjenstander som settes i magasin eller skal til katalogisering.
Hver slik enhet skal ha et beskrivelsesfelt og det skal være mulig å knytte dokumenter/fotografier, konserveringshendelser og plassering til den før museumsnummertilordning..
Videre skjebne beholdes. Gyldige termer på valglisten skal bestemmes.
Museumsnummertilordning er egen hendelse.

 

Publisert 27. okt. 2021 20:20 - Sist endra 27. okt. 2021 20:20