English version of this page

TexRec – Virtuell rekonstruksjon, tolkning og bevaring av tekstiler fra Oseberg-funnet

TexRec tar i bruk innovative billedteknikker og analysemetoder for å retolke meninger og symbolbruk i billedvevene. I tillegg skal prosjektet forske på produksjonsteknikker og innfarging samt utarbeide en konserveringsstrategi med fokus på bioinspirerte materialer for å best bevare de enestående tekstilene for fremtiden.

Dette prosjektet er det første store tverrfaglige prosjektet som søker å utvide kunnskapen om de mer enn 80 fragmenter av billedvev som ble funnet i Oseberg-graven. Moderne billedteknikker vil gjøre 3D-skanninger og forbedrede bilder og fremstillinger av scenene i billedvevene tilgjengelige for publikum og forskere både nasjonalt og internasjonalt. 

Forskning på fargestoffer og deres nedbrytningsprodukter vil kunne gi svar på opprinnelig fargesetting, og mulig proveniens for hvor tekstilene er produsert. 

Fire arbeidsgrupper

Forskningsprosjektet er delt inn i fire arbeidsgrupper.

Arbeidsgruppe 1: Analyse av tekstilfragmenter

Den første arbeidsgruppen jobber med en dyptgående analyse av tekstilfragmentene, med spesielt fokus på fargestoffer. Arbeidsgruppen vil jobbe med å videreutvikle og forbedre versjoner av analyseteknikker som HPLC (High performance liquid chromatography) og SERS (Surface Enhanced Raman Spectroscopy) for å tilpasse dem til Oseberg tekstilenes behov. 

Arbeidsgruppe 2: Forbedre visuelle teknikker

Den andre arbeidsgruppen jobber med forbedrede visuelle teknikker for å kunne lage gode visuelle fremstillinger av hvordan tekstilene kan ha sett ut. Ved hjelp av 3D-skanning og bildeprogrammer vil man forsøke å pusle sammen tekstilfragmentene slik de kan ha sittet sammen.

Arbeidsgruppe 3: Billedvevene

Den tredje arbeidsgruppen jobber med arkeologiske tolkninger av billedvevene og hva de kan fortelle oss om livet i vikingtid. Billedvevene viser et stort antall ulike motiver av mannlige og kvinnelige krigere, og religiøse seremonielle handlinger. Arbeidsgruppen vil søke å fortolke disse bildene og deres meninger. 

Arbeidsgruppe 4: Konserveringsstrategi for framtidig bevaring

Den fjerde arbeidsgruppen jobber med å utarbeide en fremtidig konserveringsstrategi for bevaring av tekstilene. Gruppen jobber med å utarbeide nye og forbedrede konsolideringsteknikker for arkeologisk tekstil med bakgrunn i biopolymerer og hvordan disse kan skreddersys til Oseberg tekstilenes behov. 

Prosjektet ønsker å sammenfatte sine funn og presentere dem i ulike akademiske presentasjoner og publikasjoner, samt i form av ulike publikumsrettede tilstelninger. 

Samarbeidsprosjekt

TexRec er et samarbeidsprosjekt mellom Kulturhistorisk museum (KHM), Norsk teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), The National Centre for Macromolecular Hydrodynamics at University of Nottingham (NCMH) og Leibniz Institute for Interactive Materials, Aachen (DWI).

Finansiering

TexRec er finansiert av Forskningsrådet.

Publisert 20. juli 2023 16:08 - Sist endra 10. jan. 2024 11:31

Kontakt

Prosjektleder:
Førsteamanuensis Hartmut Kutzke
Kulturhistorisk museum