English version of this page

Matkultur i middelalderbyene (FOODIMPACT)

Dette prosjektet er den første store studien av urban matkultur i middelalderens Norge. Vi stiller spørsmålet: Hvilken betydning hadde matkulturen for fremveksten av en urban identitet?

Bildet kan inneholde: steingods, keramisk.

Om prosjektet

Arkeologisk materiale vil for første gang bli brukt til å identifisere lokal urban matkultur gjennom tre tverrfaglige forskningsfokus:

  1. Sosial differensiering i matkultur i middelalderens Oslo
  2. Forholdet mellom matkulturen i middelalderbyen, internasjonal handel og innlandet
  3. Hvordan urban matkultur definerte og formet lokale identiteter.

Middelaldersamlingene i Kulturhistorisk museum rommer mer enn 30.000 matrelaterte gjenstander fra middelalderens Oslo. Vi tar utgangspunkt i denne skatten.

Bakgrunn

Prosjektet vil bli ledet av professor Marianne Vedeler ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og er et samarbeid med det biokjemiske laboratoriet Nicolas Garnier Laboratoire i Vic-le-Comte, Naturhistorisk Museum og CEES ved Universitetet i Oslo, Bergen Museum ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Cambridge.  

Finansiering

Prosjektet støttes av Forskningsrådet og Universitetet i Oslo.

Publikasjonar

  • Garnier, Nicolas & Vedeler, Marianne (2021). Revealing Medieval culinary practices in Norway: A first metabolomic-based approach . Journal of Archaeological Science: Reports. ISSN 2352-409X. 40. doi: 10.1016/j.jasrep.2021.103206.

Sjå alle arbeida i Cristin

  • Simonsen, Margrete Figenschou (2024). Medieval Fish and Fish Farming – An example from the Cistercians in Norway.
  • Kool, Anneleen; Blakeney, Rebecca Angelica; Vedeler, Marianne; Grønbech, Marit Elisabeth; Serra, Daniel & Storaker, Anja [Vis alle 7 forfattere av denne artikkelen] (2022). Mat fra middelalderen.
  • Kool, Anneleen; Teixidor-Toneu, Irene & Kjesrud, Karoline (2022). Angelica archangelica: from Viking vegetable to Nordic delicacy - On safeguarding traditional knowledge in botanic gardens .
  • Kool, Anneleen (2022). Planter i middelalderens Oslo.
  • Kool, Anneleen; Vedeler, Marianne & Kjesrud, Karoline (2021). Webinar Medieval Food Plants.

Sjå alle arbeida i Cristin

Publisert 16. nov. 2021 14:12 - Sist endra 17. nov. 2023 16:15