English version of this page

Innskrifter og objekter

Forskergruppen arbeider med å utforske, utprøve og vurdere nyere analyse-, dokumentasjons- og formidlingsmåter av innskrifter på ulike gjenstandstyper ut fra flerfaglige rammer. Innskrifter og skriftbærende gjenstander er betydningsfulle kulturhistoriske kilder der skrift, bilder og objekter av ulikt materiale samspiller og inviterer til varierte faglige innganger.

Nærbilde av en firkantet gråsvart gjenstand med markeringer.

Blyplate med runer og runelignende tegn fra middelalderen. Funnet ved utgravning fra Vesle Hjerkinn, Dovre, Innlandet (C37230). Innskriftene på tynne plater eller remser av bly kunne være med runer, runelignende tegn, bokstaver eller andre markeringer. Blyplatene ble gjerne brettet sammen til små klumper og brukt som personlige amuletter. Foto: Kirsten Helgeland/UiO, KHM.

Forskergruppen arbeider ut fra en vid og flerfaglig forståelse av innskrifter og skriftbærende gjenstander. Vi er interessert i ulike typer menneskeskapte markeringer på varierende objekter og underlag. Innskrifter ses i sammenheng med gjenstandenes visuelle og materielle egenskaper. Gruppens arbeidsmåter kombinerer teoretiske og metodiske tilnærminger fra blant annet epigrafikk, ikonografi og arkeologi, med viktige verktøy fra digital dokumentasjon og analytiske vitenskaper. 

Forskergruppen utforsker, utprøver og vurderer nyere muligheter for analyse og dokumentasjon av innskrifter i forbindelse med ulike gjenstandstyper. Et fokusområde er museets metallsøkerfunn med innskrifter som blyamuletter, seglstamper, vektlodd, vareplomber, fingerringer, m.m. I den forbindelse tester gruppen ut ny undersøkelsesmetodikk, for eksempel nøytrontomografi og digital analyse av sammenbrettede blyplater. I tillegg til metallsøkerfunn arbeider vi med andre skriftbærende gjenstander som hører til Kulturhistorisk museums samlinger eller er bevart i museets forvaltningsområde (fra runesteiner til kirkegraffiti). Ved museet pågår det omfattende arbeid med digital dokumentasjon av gjenstander, blant annet fotogrammetri og 3d-modellering, som også åpner for nye muligheter for forskning på og formidling av innskrifter. 

Forskergruppen arbeider på tvers av museets seksjoner og har interne og eksterne medlemmer. Medlemmene har flerfaglig kompetanse og ekspertise innen feltene

  • runologi og epigrafikk
  • arkeologi
  • vitenskapelig konservering
  • analytiske metoder og teknologi
  • digital humaniora
  • fotogrammetri
  • 3D-dokumentasjon
  • databaser
  • formidling
Publisert 21. des. 2022 10:24 - Sist endra 13. feb. 2023 14:06