Middelalderens klimakriser

Hva er den lille istiden? Ble samfunn og litteratur i Norden påvirket av et vulkanutbrudd i Mellom-Amerika i tidlig middelalder? Var det varmere i Europa for tusen år siden? Spiller det noen rolle? Hva kan middelalderens klima lære oss om samtidens klimaforandringer? Hvordan skal vi som ikke direkte arbeider med klima forholde oss til alle nye spørsmål og funn?

Collegium Medievale har invitert tre spesialister på middelalderens arkeologi, litteratur og historie for å belyse middelalderens klima fra ulike perspektiv. Vi kommer til å finne ut hvordan vi kan vite noe om middelalderens klima overhodet, og hvordan middelalderens litterære skildringer av natur og kultur ble påvirket av klimautfordringene. Vi spør hvordan samfunnet tilpasset seg klimaet og hvordan menneskene tolket ekstreme værhendelser. Gjennom kvelden håper vi å få innsikt i hva som er viktig å forstå om et av de mest populære temaene i samtidens middelalderforskning.

Deltakerne

Dominik Collet, Universitetet i Oslo, er professor i historie og arbeider med historisk klimatologi, katastrofenes historie og materiell historie. Han driver et prosjekt om hvordan menneskene reagerte når verden sist ble rammet av hurtige klimaforandringer.

Stefka G. Eriksen, seniorforsker ved Norsk Institutt for kulturminneforskning, er ekspert på nordisk middelalderkultur og har spesielt arbeidet med litteratur og tverrfaglig kulturhistorie med flere teoretiske perspektiv, blant annet materiell filologi, oversettelsesteori og kognitiv teori.

Ingar M. Gundersen, Kulturhistorisk museum, er doktorgradsstipendiat i arkeologi og forsker på skandinavisk jernalder. Han studerer hvordan brå klimaendringer kan ha påvirket et førmoderne samfunn, med særskilt fokus på 500-tallets langvarige kuldeperiode. Gundersen samarbeider med det tverrfaglige prosjektet VIKINGS, som forsker på sammenhengen mellom vulkanutbrudd, klima og samfunnsutvikling i vikingtid og tidlig middelalder.

Anders Winroth, Universitetet i Oslo, er ordstyrer. Han er professor i middelalderhistorie og medlem av styret i Collegium Medievale.

Publisert 12. okt. 2021 10:27 - Sist endret 7. mars 2022 13:05