Viken i 1000 år (200 - 1200): Landskap, lov og landevern

Hvordan var Viken organisert politisk og rettslig fra romertid til høymiddelalder? Eldre runeinnskrifter vitner om jarler i dette området og arkeologiske utgravninger har avdekket rettslige og militære samlingsplasser. Fra 600-tallet vokser Borre frem som maktsenter for regionen Vingulmark og Vestfold. Hvilken påvirkning hadde dette på den rettslige organiseringen av området? Og hvordan endret organiseringen seg i rikssamlingsprosessen fra 900-tallet og med integrasjonen av Ranrike fra 1000-tallet og fremveksten av et samlet rettsområde - Borgartingslagen.

Foto: Justin Kimball, KHM

Fire forskere vil diskutere Vikenregionen i et flerfaglig langtidsperspektiv, med utgangspunkt i det nye runesteinsfunnet fra Øverby i Rakkestad, nye utgravninger i regionen, og analyser av skiftende maktsentra og samlingsplasser, samt hva lovmanuskriptene forteller om den rettslige utvikling. Karoline Kjesrud presenterer Øverbysteinen som omtaler en dyktig iril, Frode Iversen analyserer innskriften i en landskapskontekst med vekt på militære aspekter, Marie Ødegaard diskuterer maktsenter og samlingssteder, og Anna C. Horn kommenterer Vikens organisering i lovematerialet.

Frode Iversen er professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum (KHM) i Oslo og jobber med jernalderens politiske organisering, kongsgårder, tingsteder og klimahistorie. Karoline Kjesrud er førsteamanuensis i middelalderkunst ved KHM og arbeider særlig med tekst, bilder og gamle planter, Marie Ødegaard er arkeolog og utgravningsleder ved KHM og har tatt doktorgrad om tingsteder i Borgartingslagen. Anna C. Horn er postdoktor i Norrøn filologi ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier og er ekspert på det norrøne lovmaterialet.

Publisert 27. mars 2019 15:20 - Sist endret 12. aug. 2021 08:17