Hvordan bygge en kirke?

Mange norske kulturminner fra middelalderen er relatert til kirker på en eller annen måte. Det kan dreie seg om kirkebygg, ruiner, gravsteiner, liturgiske gjenstander, tekster og runeinnskrifter, og dessuten interiør av ulikt materiale. Tirsdag den 10. september kl. 17:00 ved Oslo Ladegård og Hallvardskirken i Gamlebyen i Oslo setter fire forskere oss inn i ulike aspekter ved middelalderens kirker. 

Bildet kan inneholde: middelaldersk arkitektur, arkitektur, kapell, kirke, bygning.

Stipendiat i runologi Johan Bollaert vil fortelle om gravsteiners plassering, skriftens lesbarhet og minnet etter de døde. Han tar oss først med til Oslo ladegård for å se på den best bevarte gravsteinen fra Hallvardskirken, før vi beveger oss til ruinen av Hallvardskirken. Der vil også førsteamanuensis i idéhistorie Line Cecilie Engh fortelle om liturgi, sansning og kognisjon i forbindelse med kirkebygg i middelalderen, stipendiat i runologi Karen Holmqvist introduserer oss for hva innskrifter forteller om bruk og ritualer i kirken, før stipendiat i kunsthistorie Linn Willetts Borgen tar oss med gjennom materialitet, gjenbruk og ombygging av kirker gjennom middelalderen.

Etter innledningene legger vi opp til piknik i parken der vi kan fortsette samtalene om hvordan bygge en kirke. Ta gjerne med noe vått eller tørt som passer til dette formål.

Oppmøte utenfor Oslo Ladegård, Gamlebyen i Oslo

Publisert 23. aug. 2019 15:52 - Sist endret 12. aug. 2021 08:17