Byvandring i Gamlebyen

Hvordan var det å bo i middelalderbyen Oslo?

Bildet kan inneholde: Blåkraftsarbeider, Bygningsarbeider, Jord, Personlig verneutstyr, Tre.

De siste seks årene har de største arkeologiske undersøkelsene på over hundre år foregått i middelalderbyen Oslo i forbindelse med bygging av ny jernbanekulvert (Follobaneprosjektet). Et stort antall bygninger, graver, gateløp og annen infrastruktur, som vannrør og brønner, og tusenvis av gjenstander er gravd opp. Funnene gir ny innsikt i middelalderbyen Oslos oppbygning, struktur og dagligliv, og gir mulighet til å forstå middelalderbyens kulturelle liv og menneskene som bodde der.

Collegium Medievale inviterer til ekskursjon i middelalderbyen Oslo den 4. juni. Prosjektleder for Follobaneprosjektet, Egil Lindhart Bauer, forteller om utgravningene og de nye funnene som er gjort. Stefka Eriksen vil drøfte om det fantes en egen urban mentalitet i middelalderen, og hva som eventuelt særpreget denne. Var byborgeren i middelalderens Oslo mer hipp, kul, pengesterk og full av utenlandske impulser, sammenliknet med den robuste bonden? Hvordan kan kildene belyse og differensiere slike stereotypier? Vi ønsker velkommen til et en ettermiddagsvandring som vil gi nye blikk på Oslos historie!

Om foredragsholderne

Stefka Eriksen er forsker hos Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU). Stefka har sin faglige bakgrunn fra tverrfaglig middelalderforskning, med arkeologi, kunsthistorie, historie og litteratur i fagkretsen. Hun leder nå NFR-prosjektet ‘The Self in Social Spaces’.

Egil Lindhart Bauer er forsker og kontorleder hos NIKU. Han arbeider hovedsakelig med arkeologiske overvåknings- og utgravningsprosjekter i middelalderbyen Oslo. Egils interesse- og kompetanseområder er særlig nordisk middelalder, historisk arkeologi, kirker og samspillet mellom middelalderens konge- og bispemakt. 

Publisert 27. mars 2019 16:21 - Sist endret 12. aug. 2021 08:17