Årsmøte 2019 i foreningen Collegium Medievale

Styret innkaller med dette foreningens medlemmer til årsmøte.

Møtet finner sted tirsdag 26. februar 2019, kl 17:00 i  12. etasje, Niels Treschows hus, Blindern.

Etter årsmøtet har vi fornøyelsen av å presentere to foredragsholdere. Kaja Kollandsrud (IFIKK, UiO) og K. Jonas Nordby (ILN, UiO) kommer for å fortelle oss om resultatene fra deres nylig avsluttede phd-prosjekter. 

Møteinnkallingen finner dere her.

Kaja Kollandsrud disputerte 23. mars 2018 med avhandlingen Evoking the Divine. The Visual Vocabulary of Sacred Polychrome Wooden Sculpture in Norway between 1100 and 1350. Her har Kollandsrud sett på sammenhengen mellom kirkekunsten og det kristne budskap. Eller som det står beskrevet på Universitetet i Oslos nettsider: 

«Ved å se verkene i kontekst av sin samtid, fremstår et visuelt vokabular, som hun belyser med samtidens naturvitenskapelige observasjoner, teologisk-filosofiske betraktninger, saga- og versetekster. Derved tilfører avhandlingen ny kunnskap som øker forståelsen av disse verkenes rolle i en større katolsk tradisjon i Europa.»

Jonas Nordby disputerte med avhandlingen Lønnruner. Kryptografi i runeinnskrifter fra vikingtid og middelalder den 9. november 2018. Her har Nordby studert lønneruner, et kryptografisk runesystem som i vikingtid og middelalder var en integrert del av runekunnskapen. Hva kunne denne typen skrift brukes til og hvordan ble den anvendt?  Som han selv formulerer det på Universitetet i Oslos nettsider: 

«Det er besnærende når man kommer over skriftsystemer som er bevisst forvansket. Når snedige systemer og koder tåkelegger kommunikasjonen. Det er dette som er tilfellet med lønnruner.»

Publisert 19. feb. 2019 15:26 - Sist endret 12. aug. 2021 08:17