Arkeologiens dag 2023

2. september arrangerte vi Arkeologiens dag i Historisk museum med satellitter i både Bygland i Setesdal og Lublin i Polen. Publikum strømmet til på en lørdag formiddag til tross for vakkert sensommervær med mange fristelser ute.

Voksne og barn i et utstillingslokale.

Både store og små tok turen til Arkeologiens dag. Foto: Ava Bosy/Kulturhistorisk museum. Foto: Ava Bosy/Kulturhistorisk museum.

Arrangementet var en del av EØS-prosjektet "Heritage Accessible" som KHM deltar i sammen med Nasjonal museet i Lublin.

Arrangementet ble gjennomført med innsats fra et stort antall av museets faggrupper og ble et godt samarbeidprosjekt vi gjerne følger opp i fremtiden. 

Masse aktiviteter på Historisk museum

På Historisk museum kunne publikum oppleve «flintknakkeverksted», smake mat inspirert av middelalderen, prate med arkeologer rett fra felt som viste frem noen av sine siste funn. Vi hadde smykkeverksted for barn, «speed date med historien», fremvisning av jernalderens tekstilkunster, og muligheter for å snakke med Judyta, som er feltleder ved utgravningen av den berømte Svingerudsteinen, som er utstilt som «Verdens eldste runestein». Steinar og Tina viste og demonstrerte digitale dokumentasjonsmetoder, blant annet bruk av droner.

– Arkeologiens dag på Historisk museum var superstas! Vårt inntrykk var at det var veldig bra gjennomført. Folk virket fornøyd, og vi var imponert over tilbudet når vi tok noen turer rundt i museet. Veldig kult at vi har slike lærerike og inspirerende arrangementer på museet, forteller Martin Hanssen som jobber i museumsbutikken.

bildekarusell-arkeologiens-dag2023

Folk strømmet også til arrangementene i Bygland

I Bygland var det fokus på lokal kulturarv og sammenhengen mellom det arkeologiske og dagens levende kulturtradisjoner. Et stort mannskap kom fra både Hovden og Oslo for å dele og snakke om rike funn og fremtidige formidlingsmuligheter. Voksne og barn fikk prøve vikingtidshjelm (en kopi av Gjermundbu-hjelmen), skjold, øks og sverd. Bjarte demonstrerte 3D-teknologiens muligheter og hemmeligheter, Camilla fortalte om Langeid-utgravningen, barna fikk både prøve seg på miniutgravning, teste metalldetektor og tegne. Vi tok med oss en liten miniutgave av museumsbutikken og solgte blant annet bøker, perler, sakser og krus. Vi gjennomførte også et faglig seminar med foredragsholdere som satt den lokale arkeologien inn i et videre tids- og geografisk perspektiv. 

Vi hadde med oss kopien av øksen fra Langeid, laget av Vegard og Anders, som ble et populært innslag hos publikum. Ingvild tilbrakte hele 1. september på Bygland-skolen og hadde et læringsopplegg med alle klassetrinn, der smykkeverksted og produksjon av «vikingfilm» inngikk. Skolene i Bygland dedikerer nå hele uke 39 til å jobbe med lokal forhistorie med utgangpunkt i dette prosjektet.

KHM også tilstede i Lublin

Kulturhistorisk museum leverte også filmer og annet materiell til arkeologi-arrangementet som ble holdt samme dag i Lublin, til sosiale medier og til lokalavisene. 

Det hadde ikke vært mulig uten innsats og engasjement fra et veldig stort mannskap fra museet, vilje til å strekke seg det lille ekstra og en synlig formidlingsglede fra alle involverte.

Publisert 28. sep. 2023 09:14 - Sist endra 28. sep. 2023 09:14