Boklansering: Ulvebarna – Omsorgens naturhistorie

I en tid der vi trenger å tenke nytt om vårt forhold til jordens mange skapninger, har Lars Risan skrevet en tverrfaglig bok om hvordan gjensidig avhengighet, samarbeid og omsorg er kreative krefter i evolusjonen av alt liv på jorden.

Bokomslag med illustrasjon av et ansikt som er halvt menneske og halvt ulv. Til høyre bilde av en mann med briller, han er forfatter av boken.

Møt forfatter Lars Risan på boklanseringen av Ulvebarna – Omsorgens naturhistorie.

Ulvebarna – Omsorgens naturhistorie er skrevet med utgangspunkt i en historie som begynte i 1920. Pastoren Joseph Singh fra Vest Bengal hevdet at han hadde funnet om to jenter som levde i et ulvehi. Under dramatiske hendelser skilte han dem fra deres ulvefamilie. Han og hans kone overtok så omsorgen for barna, i barnehjemmet de drev. Historien utfordret alt vi trodde vi visste om mennesker, for jentene gikk kun på alle fire, ulte i natten og var mer «ulvete» enn noen trodde var mulig. 

I 1941 publiserte pastoren sin dagbok om de to barna. Det gjorde han sammen med en gruppe amerikanske forskere, som supplerte dagboken med akademiske artikler. Forskerne mente de to barnas sjokkerende ulveaktige oppførsel ga oss et unikt innblikk i menneskenaturen. 

Andre forskere innvendte at historien var for usannsynlig til å kunne være sann, og med det startet en debatt som har pågått helt fram til våre dager. Lars Risan har dykket ned i historisk materiale og undersøkt fagdebatten og hva som skjedde i Vest-Bengal. Med dette som utgangspunkt tar Risan oss med på en undersøkelse av omsorgens naturhistorie, hvor vi foruten omsorgsfulle og strategiske ulver også møter slimete sopp, rotløse kondorer, vannvirvler, og ja, til og med Gaia selv.  

Risan er sosialantropolog og idehistoriker. I denne boken har han en radikal tverrfaglig ambisjon. Han vil forstå omsorgens naturhistorie helt tilbake til livets begynnelse. Det gjør han for å møte metafysiske forestillinger om at evolusjonens og naturens mest fundamentale kraft er konkurranse mellom individer. Den metafysikken utfordres nå på tverrfaglig, faktabasert grunnlag. Risan viser hvordan. Boken er skrevet for at både humanister og realister skal kunne ha utbytte av den – og kanskje bli konfrontert med noe som ligger litt utenfor deres vante komfortsoner.

Program

Kl. 17.30: Velkomstdrink i museets bokhandel

Kl. 17.45: Velkommen, i utstillingen Kontroll: Forsøk på å temme verden ved Gro Ween

Kl. 17.50: Lars Risan introduserer boken

Kl. 18.20: Mike Lundblad kommenterer

Kl. 18.40: Gro Ween og Lars Risan samtaler

Kl. 19.10: Morten Christophersen, Ditte Marie Bræin og James Tomlinson framfører deler av Christophersens THE LAPSE OF TIME, et oratorium over Darwins «Artenes opprinnelse»

Kl. 19.25: Slutt

Publisert 8. nov. 2022 15:16 - Sist endra 9. juni 2023 11:47