Jernalderens hushold: hvorfor så snevre rammer for en kompleks kategori?

I dette foredraget utfordrer Grethe Bukkemoen det tradisjonelle synet på husholdet innen skandinavisk jernalderarkeologi. Hun argumenterer for å se husholdet som mer enn det som foregår innenfor husets vegger, og vektlegger potensialet i å bruke hushold som analytisk kategori. Dette kan bidra til å forstå mekanismene bak kontinuitet og endring.

Stor bygning fra jernalderen. Til venstre portrettbilde av en kvinne.

Rekonstruksjon av et hus fra jernalderen, fra Lejre i Danmark. Foto: iStock. Portrettbildet av Grethe Bukkemoen. Foto: Kulturhistorisk museum.

I foredraget tar Grethe Bukkemoen utgangspunkt i husholdsbegrepet og hvordan bruken av begrepet innenfor skandinavisk jernalderarkeologi ofte skaper et bilde av husholdet som en tidløs sosial gruppe fast forankret innenfor langhusets vegger.

Dette er et narrativ som i stor grad unnlater å ta i betraktning at hushold er heterogene med ulik romlighet og temporalitet. Hva skjer hvis vi lar husholdet være mer enn det som foregår innenfor rammene av et hus, og ser husholdet i et langtidsperspektiv?

Foredraget vektlegger potensialet i å bruke hushold som analytisk kategori og lar dette knutepunktet for læring, kunnskap og identitet være utgangspunkt for å forstå mekanismer bak kontinuitet og endring. En slik tilnærming er også godt forankret i det arkeologiske kildematerialet og får frem kunnskapspotensialet i materialet fra forvaltningsundersøkelser.

Grethe Bukkemoen har doktorgrad i arkeologi og jobber som rådgiver ved Arkeologisk seksjon, Kulturhistorisk museum. Hun har lang og bred erfaring med kulturminneforvaltning og forskning, med spesiell interesse for blant annet hus og hushold i jernalder og vikingtid.

Velkommen!

Ta kontakt med arrangørene hvis dere har aktuelle tema for høstens seminar.

Publisert 13. feb. 2024 22:10 - Sist endra 10. apr. 2024 13:39