Arkeologisk seminar: Slektskap til besvær – mellom genetikk og sosialt slektskap

De siste tiårenes utvikling innen analyse av gammelt DNA har bydd på eventyrlige muligheter for å studere genetisk slektskap på gruppenivå og mellom individer, men det har også mottatt kritikk. På årets første arkeologiske seminar dykker vi ned i tematikken med førsteamanuensis Lene Melheim. 

Landskapsbilde med blå himmel og grønt gress. Til venstre portrettbilde av en kvinne.

Gravhaug fra bronsealder, Groenhoej i Horsens, Danmark. Foto: iStock. Portrettbildet av Lene Melheim. Foto: Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Stadig mer sofistikert programvare tillater oss å identifisere biologiske relasjoner mer og mer presist i ulike ledd og konstellasjoner. Sammen med studier av mobilitet basert på isotopanalyse, har dette bidratt til en intens teoretisering rundt ulike slektskapsmodeller.

Kritikken har haglet om at tolkningene ikke tar tilstrekkelig hensyn til de sosiale og metaforiske relasjonene som slektskap også omfatter.

I dette foredraget diskuterer Melheim det nye dogmet om at en patrilokal slektskapsstruktur med kvinnelig eksogami bredte om seg i hele Europa i neolitikum og bronsealder. Hvordan passer denne modellen på nordisk bronsealder, dersom man trekker inn annet arkeologisk materiale? 

Lene Melheim har doktorgrad i arkeologi og er nå førsteamanuensis ved Arkeologisk seksjon, Kulturhistorisk museum. Hun har publisert en rekke bøker og artikler om perioden 2500–500 f.Kr. og har også undervist og formidlet. Hennes forskning er særlig knyttet til metallhåndverk.

Seminaret består av foredrag etterfulgt av diskusjon. Det er ingen påmelding. Etterpå er alle velkomne til å fortsette diskusjon og gode samtaler på et nærliggende serveringssted.

Velkommen til vårens første Arkeologiske seminar!

Publisert 9. feb. 2024 10:23 - Sist endra 9. feb. 2024 10:30