I 1382 skrev den engelske dikteren Geoffrey Chauser:
«For dette var på Valentinsdagen, når hver fugl kommer dit for å finne sin make»
Hva slags mat skal man tilberede til sin elskede på en dag som denne? I følge en arabisk kokebok fra middelalderen er en rett av spurv det rette å servere hvis du vil hjelpe kjærligheten litt på vei. Spurvekjøtt er, ifølge boken, et sterkt afrodisiakum. «Det er av naturen svært varmt, derfor genererer det blod som får kroppen til å sitre av feber».
Spurveomelett:
Her får du en oppskrift på en middealderomelett med spurvekjøtt. Det skal innrømmes at redaksjonen ikke selv har forsøkt oppskriften denne gangen:
Rens spurven og friter kjøttet i olje og litt salt til det er brunt. Ta 10 egg og pisk dem sammen med litt svart pepper og koriander. Hell så eggemiksen over kjøttet og stek omeletten til den er stiv.
Velbekomme!
…Men pass på! Hildegard av Bingen sier dette om begjær:
Denne brennende vind reiser seg undertiden hos et menneske i rolige og ubekymrede omstendigheter og hever hans bryst og gjør ham på en måte glad. Den løper fra brystet til hjernen og fyller både den og alle dens årer med en brennende varme.(…) Heretter slumrer menneskets fornuft i ubemerkethet.
Hildegards legebok, s. 156.
Les mer:
Hildegard, helgen, 1997. Hildegards lægebog, Rhodos, København.
Nasrallah, Nawal, 1987. Annals of the Caliphs`Kitchens. Ibn Sayyar al-Warraq`s Tenth-Century Baghdadi Cookbook, Brill, Leiden