Spørsmål og svar fra webinar om kjøkkenredskaper fra middelalderen

Takk til alle som deltok på webinar om kjøkkenredskaper den 3 mars. På webinaret var det av tekniske årsaker ikke mulig å svare på spørsmål direkte, men vi tar det igjen nå.

Bildet kan inneholde: tre, anlegg, verktøy, kjøkkenredskap, naturlig materiale.

Silekniv fra middelalderens Oslo. C34761/G25922, foto: M.Vedeler

Hva er dette?

På webinaret om kjøkkenredskaper den 3 mars stilte vi spørsmålet hva slags redskap er dette? Her kommer svaret:

Dette er en silekniv, som også går under navnet rennefjøl. Den er ca 20 cm lang og består av et bredt, halvmåneformet blad og et skaft. Dette redskapet ble brukt til å skille fløte fra melk, og formen har holdt seg nesten uforandret i mange hundre år. Nysilt melk fikk stå i ro slik at fløten steg opp og la seg på toppen. Silekniven ble deretter brukt til å holde igjen fløten mens man helte melken over i et annet kar.

Silekniven på bildet er funnet under utgravninger i Oslo, i lag som er datert til 1100-tallet.

 

Spørsmål og svar:

 

Sunniva spør: Kan det være eddik i stedet for vin i klebergrytene ? Er det analysert noen matrester fra baksteheller ?

Marianne: Ja, noe av restene i klebergrytene kan også ha vært eddik. Vinen som ble laget i middelalderen ble dessuten fort sur, så man har nok også brukt sur vin. Hvis du ser lenger ned i bloggen vil du finne en egen artikkel om vin i middelalderen. Matrester:  Foreløpig er det gjort få undersøkelser av gjenværende matskorper på disse hellene, men en analyse foretatt på to heller funnet i Nordland og Troms indikerer at disse kan ha vært brukt til steking av en blanding av melkeprodukter og bønner eller erter. Vi er nå i ferd med å undersøke flere baksteheller fra Sør-Norge, og er spente på hva de biokjemiske undersøkelsene vil vise.

Jens spør: Er det funnet noen mortere?

Marianne: Ja, det er funnet en rekke mortere eller deler av mortere under arkeologiske utgravninger. Både laget i kleber og andre bergarter men også i metall.

Marlene spør: Lurer fremdeles litt på det folk flest spise og drakk av: Hva med boller og krus?

Marianne: Det finnes bevart rester av ulike former for boller, tallerkener, krus og drikkeglass. Denne gangen valgte vi å konsentrere oss om basisredskaper for daglig matlaging, men hvis det er interesse for det kan vi lage et eget opplegg hvor vi tar for oss borddekking.

Kristine spør: Ble nevnt at kuverter ikke var vanlig i middelalderen. Vet man om det ble spist mest gryteretter og sauser med skje, og kjøttstykker med bare hendene? Hva med drikkebeger?

Hva var det vanligste å drikke? Lagde folk flest øl, eller gikk det mest i vann? Fantes det andre typer drikke? Selv kjenner jeg til en blanding av vann og surost fra nyere tid, som min farmor f. 1906 hadde vært vant til. Fantes noe liknende i middelalderen?

Marianne: Vi tror at alle hadde hver sin lille kniv med seg ved bordet. Spissen på kniven kunne brukes til å plukke opp for eksempel kjøttstykker. Flate brød kunne også brettes rundt maten. Flere former for glass og drikkebeger fantes, vi kan se nærmere på disse senere.

Å brygge øl var lovregulert i middelalderen, mange var faktisk forpliktet til å brygge en viss mengde øl til fastsatte tider. Vin ble importert fra Tyskland, Frankrike og Spania, og det ble også laget eplecider og honningbasert mjød. Når vannet var rent nok var nok dette en viktig drikk. Antakelig har man også i middelalderen benyttet avsilet fra osteproduksjonen blandet med vann, men dette har vi ingen sikre spor etter. Det finnes en egen artikkel om vin i middelalderen lenger nede i bloggen her.

 

 

Av Marianne Vedeler
Publisert 8. mars 2021 11:23 - Sist endra 16. aug. 2021 09:44

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.