Spekket melk og bønder i middelalderbyen

Melkemat har lange tradisjoner i Norge, både i byene og på landsbygda. I middelalderbyene fantes det fjøs midt inne i bykjernen. Her kunne man få kortreist melk fra både kyr, sauer og geiter.  Det er funnet rester av flere slike fjøs i gamlebyen i Oslo, og et høyt innslag av bein fra kyr som har fått bli gamle før de ble slaktet tyder på at mange ble holdt som melkeprodusenter.

Bildet kan inneholde: dish, kokt, mat, ingrediens, vegansk ernæring.

Spekket melk, basert på en oppskrift fra middelalderen. Foto: Marianne Vedeler

Foto: Marianne Vedeler

Fersk melk fikk man først og fremst i sommerhalvåret, og det har derfor vært helt nødvendig å bearbeide melken til mer holdbare produkter, som var verdifullt og høyt verdsatt. Bearbeiding av fersk eller sur melk til holdbare matvarer som smør og ost har foregått både i bygårdene og i kongens og biskopens gårder. Under arkeologiske utgravninger er det funnet redskaper til kjerning av smør, osteformer og redskaper som har vært brukt til å skille ut fløte og rømme.

Men det finnes også oppskrifter bevart fra middelalderen basert på råvarer som fersk, søt melk og nylagte egg. En av disse kan minne litt om en omelett i smaken. En skikkelig sommer-rett. Flere av oppskriftene fra middelalderen er basert på at man både koker og steker maten. Dette er en av dem:

Mæn sculæ takæ søøt mialk oc latæ thær i slaghæn æg oc latæ thær til flæsk scoræth æm storth æssæ tærning. oc latæ thær i stampæth bark safran oc latæ alt samæn wællæ. oc sættæ thæt sithæn vp. oc latæ thæt cølæs oc hylæ thæt wæl mæthæn thæt cølæs. oc II* latæ sithæn sighæ af alt thæt watnæ thær i ær thuingæ thæt i eth klæthæ at alt løpær af thæt thær watn ær. oc skæræ thær æftæe ær i skiuæ. oc læggæ thunnæ spanæ vp a en rist. oc stekæ thæt thær a. thæt hetær spæckæt mialk.

Oppskriften er bevart i håndskriftet Ny samling Nr. 70R, (Q16), utgitt av M. Kristensen i 1913.

 

Her får du en moderne tolkning av denne retten, som bærer navnet Spekket melk. Følger du oppskriften blir det nok mat til 3-4 personer:

250-300 gram lettsaltet flesk eller bacon skåret i terninger

6,5 dl helmelk

9 egg, sammenpisket

en klype safran

Sånn gjør du det:

pisk sammen egg og melk  i en gryte. Ha i en klype safran. Skjær flesket i små terninger og ha alt i melkeblandingen. Kok blandingen sakte opp mens du rører med jevne mellomrom. Rør hele tiden når det begynner å tykne, det er viktig at ikke massen blir kornete. Når massen er stiv legger du en ren gasklut i en sikt og heller alt forsiktig over i kluten (husk å sette en bolle under for å fange opp væske). Sil massen og klem ut resten av væsken (avsilet kan gjenbrukes i suppe, saus eller gryterett). Skjær den omelettaktige massen i skiver og stek den på begge sider til flesket er brunet og alt har fått en gylden farge.

Av Marianne Vedeler
Publisert 23. juni 2020 14:53 - Sist endra 20. jan. 2021 14:25

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.