Pasta-klubber på middelaldervis

Den første gangen jeg så denne oppskriften trodde jeg at jeg hadde sett feil. Men nei, dette er faktisk en slags pastaputer med kyllingfyll fra 1300-tallet 

Bildet kan inneholde: mat, eggeplomme, ingrediens, brød mel, oppskrift.
Foto: M. Vedeler

Pastadeig består av hvetemel og egg. I moderne oppskrifter er det også litt salt. Så enkelt. Men som med all god mat må kokken opparbeide trening i å håndtere råvarene på riktig måte. Pass på å spare litt mel til utkjevling, men ikke bruk så mye mel at deigen blir tørr.

Pastadeigen i denne oppskriften skal ikke kokes men i stedet stekes i smør eller eventuelt frityrstekes i smult. I den originale oppskriften skal man først koke kyllingbeina rene og deretter pakke dem inn i kyllingkjøtt og pastadeig. Da må «pastaputene» gnages som kyllingklubber. Men man kan fint droppe beina og lage retten som «puter». Det er få ingredienser: pastadeig, kylling, smør og kanel. Pluss salt og pepper.

Det er uvisst hvordan dette ble servert i middelalderen, men det ligger nært å anta at den ble servert som en egen rett, og at man kunne holde i kyllingbeina mens man spiste. I en moderne sammenheng kan disse pastaputene uten bein også smake godt for eksempel i en salat.

Deig:

  • 180-200 gr hvetemel
  • 2 egg

Kyllingfyll:

  • ½ rå kylling eller 2 kyllingfileter
  • 3 dl kyllingkraft (kokt på kyllingbena eller ferdig)
  • Kanel
  • Salt og pepper

Rens kyllingen eller Kutt kyllingfiletene i biter og sett dem til side. Kok kraft på beina eller varm opp ferdig kyllingkraft. Ta ut beina, skru ned varmen og ha oppi kyllingbitene. La kjøttet syde rett under kokepunktet i ca 5 minutter eller til bitene er nesten, men ikke helt, ferdige. Ta dem ut og legg dem i en bolle. Strø litt kanel, salt og pepper på bitene og rør slik at krydderet fordeles jevnt.

Hell melet på bordet og lag en grop i midten. Knekk eggene og hell dem ned i gropen. Bearbeid eggene gradvis inn i melet og kna til slutt deigen sammen. Dekk til deigen med et litt fuktig kjøkkenhåndkle og la den hvile litt. Kjevle den deretter ut til et rektangel på ca 30x40 cm. Skjær den i 12-16 firkanter og pakk et stykke kylling inn i hver firkant, eventuelt med et kylllingbein inni som stikker litt ut av deigen. Klem til alle skjøter slik at de er lukket, du kan evt. bruke litt egg til å lime dem igjen. Stek deretter pakkene i smør eller friter dem i smult. Ikke spar på smøret, det skal være mye smør i pannen. Stek på middels varme ca 2 min på hver side til de er gyldne.

Her er originalen:

Mæn sculæ takæ høns oc scaldæ thæm, oc lithæ thæm syndær oc skæræ alt kiøøth fra been, oc rivæ thæt smath; oc siuthæ the been, oc takæ thæm sithæn af soth, oc windæ kiøøth thær um. Oc stro thær puluær a f cinamomum, oc læggæ thæt sithæn i deegh thær gørth ær af hwetæ mial oc slaghæn æg oc bakæ thæt sithæn i smør æth smolt. Thæt hethær blomæth høns.

                                               Libellus de arte coquinaria Q18

Av Marianne Vedeler
Publisert 4. des. 2021 13:14 - Sist endra 4. des. 2021 14:39

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.