Nøkler til en skattkiste

I år 1372 fikk Arnald og kona Magdalena overta tomten Spaken, som lå rett ved Bispegården i Oslo. Kongen gav de to tillatelse til å bygge en bakerovn og starte et bakeri, og dermed var de i gang som bakere i middelalderbyen. Hvordan vet vi dette? Jo, det står i et bevart brev som nå kalles nr. 73 i bind 10 av Diplomatarium Norvegicum. Nå har vi fått hjelp til å finne frem i mat-kildene.

Bildet kan inneholde: kunst, maleri, vindu, maling, hus.

En baker møter kunder på en illustrasjon fra Decameronen av Boccaccio. Foto: Wikimedia Commons

Det finnes en rekke skriftlige kilder fra middelalderen som omhandler mat. Både sagaer, kvad, lovverk og bevarte brev gir innblikk i hva slags mat som ble spist og handlet med, hva slags utstyr som ble brukt og hvem som laget maten. De forteller også om religiøse forbud og påbud om mat og drikke.

Mange av disse kildene, som for eksempel Diplomatarium Norvegicum, er nå digitalisert og lett tilgjengelige for alle. Andre får du tak i på offentlige biblioteker. Men det kan likevel være vanskelig å finne frem i dette mylderet av brev og lovtekster.

Henry Notaker er en av våre mest kjente forfattere av bøker om historisk matkultur i Norge. Han er vel bevandret i disse kildene, som han har benyttet flittig når han har skrevet bøker som Gastronomi: Til bords med historien (1986, bakgrunn for tv-serie 2004), Ganens makt (1993) og Kokken og skriveren. Den gastronomiske litteraturens historie (2012). Nå har han laget en oversikt over omtaler av alt som har med mat å gjøre i de skriftlige kildene fra middelalderen, til nytte og glede for alle som har lyst til å fordype seg i denne skattkisten. Han har tatt for seg sagaer og kvad, de middelalderske lovene og samlingene av brev og dokumenter. Last ned oversikten ved å trykke her (pdf). Du finner den også under lenken Ressurser på nettsiden til forskningsprosjektet FOODIMPACT.

Bildet kan inneholde: briller, panne, nese, briller, smil.

Henry Notaker har laget en inngangsnøkkel til omtaler av mat i skriftlige middelalderkilder.

Av Marianne Vedeler
Publisert 30. aug. 2021 09:02 - Sist endra 16. nov. 2021 10:32

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.