Det finnes en rekke skriftlige kilder fra middelalderen som omhandler mat. Både sagaer, kvad, lovverk og bevarte brev gir innblikk i hva slags mat som ble spist og handlet med, hva slags utstyr som ble brukt og hvem som laget maten. De forteller også om religiøse forbud og påbud om mat og drikke.
Mange av disse kildene, som for eksempel Diplomatarium Norvegicum, er nå digitalisert og lett tilgjengelige for alle. Andre får du tak i på offentlige biblioteker. Men det kan likevel være vanskelig å finne frem i dette mylderet av brev og lovtekster.
Henry Notaker er en av våre mest kjente forfattere av bøker om historisk matkultur i Norge. Han er vel bevandret i disse kildene, som han har benyttet flittig når han har skrevet bøker som Gastronomi: Til bords med historien (1986, bakgrunn for tv-serie 2004), Ganens makt (1993) og Kokken og skriveren. Den gastronomiske litteraturens historie (2012). Nå har han laget en oversikt over omtaler av alt som har med mat å gjøre i de skriftlige kildene fra middelalderen, til nytte og glede for alle som har lyst til å fordype seg i denne skattkisten. Han har tatt for seg sagaer og kvad, de middelalderske lovene og samlingene av brev og dokumenter. Last ned oversikten ved å trykke her (pdf). Du finner den også under lenken Ressurser på nettsiden til forskningsprosjektet FOODIMPACT.
Henry Notaker har laget en inngangsnøkkel til omtaler av mat i skriftlige middelalderkilder.