Hvordan oppdage nye ingredienser i gammel mat

I forskningsprosjektet FOODIMPACT driver vi metodeutvikling. For å finne ut mer om hva som befinner seg i middelalderens gryter har Nicolas Garnier eksperimentert med ny teknologi.

Bildet kan inneholde: brun, naturlig materiale, gjenstand, tre, motetilbehør.

Skår av et klebersteinskar fra middelalderen. Foto: Guro Koksvik Lund

Den siste teknologiske utviklingen innenfor kjemiske analyser med såkalt høyoppløselig massespektrometri, gjør det mulig å bestemme bevarte matrester mer presist enn før. Selv om bare bittesmå mengder er bevart på innsiden av gryter og kar, kan man undersøke sammensetningen av fettsyrer, steroler og fenoler. Ved å ikke bare se på én men flere komponenter, åpner det seg nye muligheter til å finne rester etter matvarer som ikke har latt seg spore tidligere.

Nå er den første studien med denne metoden publisert, og du kan lese artikkelen her:

Foruten fisk og kjøtt avslører studien av 19 klebersteinsgryter også rester av eplesider, rødvin, plommer og sopp, for å nevne noe.

Denne første artikkelen fokuserer på hvordan metoden fungerer. Nå er vi i full gang med å skrive mer om det som er funnet i grytene og hvordan det henger sammen med matkulturen i middelalderen. Følg med !

 

Av Marianne Vedeler
Publisert 8. nov. 2021 14:20 - Sist endra 8. nov. 2021 14:20

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.