Hvit mos – et alternativ til risengrynsgrøten?

Mange nordmenn sverger til risengrynsgrøt på julaften, med en deilig duft av kanel, melk og smør. Dette kan være en eldre rett enn man kanskje skulle tro.

 I Bagdad laget de risengrynsgrøt allerede på 900-tallet. I en kokebok som ble skrevet ned ved Kalifens hoff, finnes det flere oppskrifter på risgrøt. Hvis du vil lage den på Bagdad-måten skal ikke sukker og smør tilsettes etterpå, men koke inn sammen med melk, vann og ris.

Bildet kan inneholde: brun, gul, mat, ingrediens, rav.

Her i Norge regnes ris ofte blant kolonialvarene, det vil si varer importert fra europeiske kolonier som gradvis ble etablert etter 1500-tallet. Men ris ble importert til Europa og til Norge allerede i middelalderen. Det finnes bevart forskrifter for hvor mye den importerte risen skulle koste. I henhold til en prisregulering fra årene 1378-80 skulle prisen være 15 mark for et pund ris (litt under en halv kilo). Til sammenlikning kostet en tønne øl på samme tid 2 mark. Ris var  med andre ord dyrt, og langt fra hverdagskost.

I bevarte nordiske oppskrifter fra middelalderen finner vi gjenklang av Midtøstens kjøkken. Men noen tilfeller hvor ingrediensene er vanskelige å få tak i eller lett kan byttes ut med mer hjemlige varer er oppskriftene tilpasset. Dette gjelder for risengrynsgrøten. Bytter du ut risen med rester av loff, får du en variant som likner på risengrynsgrøt, i hvert fall i konsistens. En av de nordiske oppskriftene på en slik grøt heter Hvit mos, og her anbefales både smørøye og kanel på toppen. Her får du den korte oppskriften på middelalderens alternativ til risengrynsgrøt:

Man skal ta søt melk og godt smuldret hvetebrød. Og sammenvispede egg. Og støtt safran. Og la dette syde til det blir tykt. Så skal det legges opp på en tallerken. Ha i smør og strø på kanelpulver. Dette heter hvit mos.

Man skal takæ søtmiælk. oc wæl wrihet hwetebrøth. oc slaghnæ æg. oc wæl writhæt safran. oc latæ thæt wællæ til thæt warthær thiuct. II Sithen latæ thæt up .a. dysk. oc kastæ .i. smør. oc strø .a. puluærr af kaniæl. Thæt hetær hwitmoos (Håndskriftet Ny kgl. samling 66, 8vo.Kokebok, K9).   

 

 

 

Til tross for at risen her er byttet ut med brødsmuler er ikke dette en billig rett. Den inneholder både det -den gang som nå- dyre krydderet safran, og kanel. Da det ble laget en liste over dronning Blankas eiendeler i Tønsberghus slott i 1365, fant man det nødvendig å nevne kanela bark ved siden av silke, smaragder og kostbare broderier.

Bildet kan inneholde: brun, så, khaki, beige, sand.

Kanel skrapes fra innsiden av barken på trær av Kanelslekten. Foto: Wikimedia Commons/ formulatehealth.com/

 

Kilder:

Grewe, R. og Hieatt, C. B. 2001: Libellus de arte coquinaria, An Early Northern Cookery Book.  Arizona Center for Medieval and Renaissance Studies, Tempe

Nasrallah, N. 2007: Annals of the Caliph`s Kitchens, Brill, Leiden

Pettersen, G. 2013: Priser og verdiforhold i Norge ca. 1280-1500, Riksantikvarens skriftserie 39, Riksantikvaren.

Av Marianne Vedeler
Publisert 14. des. 2020 10:32 - Sist endra 21. okt. 2021 11:57

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.