Har du hørt om Galangarot?

En liflig duft som likner frisk ingefær kan ifølge middelalderske urtebøker gjøre underverker for både kvinner og menn. Den er så potent at kunnskapen om hva den kan utrette bør holdes skjult – for kvinner!

Nærbilde av en rot.

Galangarot, Alpinia officinarum. Foto: Liza Daly, Wikimedia Commons

Galanga-planten kommer opprinnelig fra Asia. Du kan få tak i den i velassorterte grønnsakforretninger, men særlig vanlig er den ikke i Norge. I det indonesiske kjøkken brukes den derimot i mange slags kjøtt-, fisk- og risretter. Roten av Galanga er en nær slektning av ingefær.  

I middelalderen ble Galanga importert til Europa og brukt både som urtemedisin og som krydder. I den danske urteboken til Henrik Harpestræng har den fått en viktig plass.

Det er ikke måte på hva denne roten kan hjelpe til med, ifølge urteboken. Foruten å fordrive dårlig ånde, styrke magen og dempe hodepine har den også flere mer forbløffende egenskaper sett med dagens øyne:

Den kan smøre tungebåndet slik at alt du sier blir som musikk i mine ører! Og en mann som har Galangarot mellom tennene mister aldri sine krefter under elskovsakten og vil behage kvinnen meget, heter det i boken. Som om ikke dette skulle være nok, kan kvinnen ifølge urteboken heller ikke bli gravid så lenge hun tygger på en Galangarot. Denne siste delen har vært viktig, men farlig kunnskap. I sær for kvinner, tydeligvis. For urteboken kommer med en advarsel: Sed mulieribus non est dicendum. Dette bør ikke fortelles til kvinner!

– Så nå er du advart!

Les mer:

Liber Herbarum, Henrik Harpestræng. Utgitt av Poul Hauberg, bogtrykkeriet Hafnia, København 1936.

Av Marianne Vedeler
Publisert 8. juni 2022 09:41 - Sist endra 20. juli 2022 14:40

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.