Grøt i krigens tjeneste

Grøt er en trofast traver på norske bord, og mange av oss starter dagen med en porsjon grøt. Det gjorde også soldatene som kjempet under den store Hansakrigen.

I år 1367 gikk en sammenslutning av Hanseatiske byer til kamp mot Håkon den 6 og hans danske allierte Valdemar Atterdag. Kongene ble til slutt tvunget i kne.

Soldatene som ble sendt ut i Hansaens tjeneste fra Lübeck en gang i 1370 var sikret en god porsjon grøt for å holde kamplysten oppe. En opptegnelse over utgifter til en militær reise i konvoi- og patruljeoppdrag ramser opp en rekke matvarer til soldatenes matforsyning. Den viser at grøtmel var en av de tingene som ble kjøpt inn til krigsfolk og mannskap (Regesta b7,93).

Det står ikke noe om hva slags grøtmel det dreier seg om, men trolig har byggmel vært mye brukt.

Det finnes flere bevarte opptegnelser om byggmel, som ble brukt til både grøt og brød. I forbindelse med en eiendomsoverdragelse i 1303 forpliktet for eksempel kannikene i Nidaros seg til å sørge for at Gyrid Andresdatter og tjenestejenta hennes jevnlig fikk ett spann byggmel og 2 pund smør resten av livet (Regesta b.3,108).

Å koke grøt er en enkel operasjon og det finnes ingen bevart oppskrift på grøt fra middelalderen. Prinsippet er å koke mel eller korn i vann, og tilsette litt salt og eventuelt melk hvis man har. Her får du to eksempler på blandingsforhold som fungerer for meg.

Byggmelsgrøt til to:

  • 5 dl. Vann
  • 2 dl byggmel
  • En skvett melk
  • salt

Kok opp vannet og eventuelt en skvett melk, og dryss i melet mens du rører. Kok grøten i ca 10 minutter og rør inn litt salt. Serveres med melk og honning.

Havregrøt til to:

  • ½ liter vann
  • 4 never havregryn
  • Litt salt

Kok opp gryn og vann og la det syde til grynene har blitt til grøt. Ha i litt salt og server med melk og honning.

Finn kildene her: Regesta Norvegica

 

 

Av Marianne Vedeler
Publisert 22. nov. 2021 09:11 - Sist endra 22. nov. 2021 09:11

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.