Grøt er ikke mat for kongens menn

Kong Harald Hardråde var kjent for å være gnien med maten til hirdmennene sine. Bare ett eneste måltid om dagen fikk de, og ofte gikk de halvmette og misfornøyde fra bordet. Da var det at en Islending som het Halle fikk nok.

Nærbilde av et verktøy for matlaging i middelalderen.

Tvare fra middelalderen til å røre i (grøt)gryta med. Funnet på Sørenga i Oslo. Foto: Kulturhistorisk museum

Halle fungerte som skald hos kongen og var en munnrapp og ganske uredd kar. En dag gikk han frem for Harald med skjold og sverd gjemt på ryggen og kvad dette verset:

Selge kan jeg for smør,
Sverdet mitt gjerne, konge,
Og mitt røde skjold skynder,
av skjoldenes støy, for brød.
Høvdingens drenger hungrer
Heller sultne går vi her.
Remmen mot ryggraden gnager.
Harald, du svelter meg!

Dette ble kongen slett ikke glad for, men han sa ikke noe. Likevel visste alle at han mislikte verset. Så var det en kveld da hirdmennene hadde satt seg for å spise at det ikke ble satt noe mat framfor Halle. Da de andre hadde spist en stund kom det likevel to menn bærende med en diger gryte med grøt til ham. Halle spiste av gryta til han ble mett, og la så fra seg skjeen. Men da trakk kongen sverdet og ba ham fortsette å spise, og han skulle ikke stoppe før han sprakk.

Nå var gode råd dyre, hva skulle en kar som Halle stille opp med mot dette? Du må gjerne drepe meg, men ikke med grøt, sa Halle. Da satte kongen seg ned og stakk sverdet i sliren.  

Noen ganger hjelper det å være rappkjefta. Noen ganger hjelper det å spise grøt. Den gangen slapp Halle fra det med livet.

Grøt var noe man spiste for å bli mett, en rett som ikke akkurat var noen pryd på en konges bord. Grøtgryta som ble satt framfor Halle var derfor en fornærmelse på flere måter. Halle er i alle fall udødeliggjort gjennom grøtprotesten sin i Harald Hardrådes saga.

Er dette bare en komisk skrøne? Det vet vi ikke, for Harald Hardrådes saga ble skrevet ned på 1200-tallet, lenge etter at kongen var død.

Les mer:

Av Marianne Vedeler
Publisert 8. mai 2022 10:40 - Sist endra 20. juli 2022 14:40

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.