Fiken - En søtsak for kjøttfrie dager

Allerede fra 1200-tallet var det mulig å tjene seg rik på å handle med fiken. Den søte, myke frukten var en høyt verdsatt luksusvare som etter hvert ble tilgjengelig for stadig flere mennesker i byene. Retter med fiken hørte til på kjøttfrie dager. 

Bildet kan inneholde: mat, ingrediens, naturlig mat, grunnmat, produsere.

Tørket fiken. Foto: Jelena Raskovic, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Bevarte regnskaper fra middelalderen viser at det foregikk en livlig handel med fiken, ikke minst gjennom hanseatenes handelsnettverk. Den største eksportøren av den lekre søtsaken til det nordeuropeiske markedet var Portugal. Mot slutten av 1400-tallet eksporterte Kongen av Portugal alene over 400 tonn fikener bare til byen Brügge.

Men det var ikke bare sentrale steder i Europa som etter hvert kunne nyte godt av den eksotiske frukten. I utedoer og søppeldynger som er gravet ut i de norske middelalderbyene finner arkeologene også et forbausende stort antall fikenfrø.

Det ser ut til at bruken av fiken var særlig knyttet til dager da man også spiste fisk. Frukten hadde nemlig viktig plass i det spesielle kjøkkenet som var knyttet til fastetidene. I bevarte instrukser for matservering på tyske sykehus kan man se at tørkede fikener utgjorde en del av pasientenes måltider minst to ganger i uken i fastetiden.

Både tyske og franske oppskrifter fra høymiddelalderen viser at fiken også var en del av et mer eksklusivt kjøkken. På ukas kjøttfrie dager ble fiken, mandler og rosiner hyppig brukt som tilbehør til fisk eller som ingredienser i fiskeretter. Det fantes også andre retter med fiken beregnet for fastedagene. En av disse heter rett og slett «Faste-stykker». Her får du en nytolkning av en fransk middelalderoppskrift på denne retten.

Tailliz de Karesme:

  • 3 dl. Mandler
  • 5 dl lunkent, kokt vann
  • 3-4 tykke skiver av et par dager gammelt surdeigsbrød, landbrød eller loff.
  • 1 SS sukker
  • 1 klype safran
  • 1 klype salt
  • 8 store tørkede fiken
  • 8 store dadler

Lag først mandelmelk på denne måten: Skold mandlene og mal dem i en morter eller matmølle. Hell over lunkent vann og la dette stå over natten. Sil av mandelmassen gjennom et klede og kok melken langsomt opp over svak varme. Skjær brød, fiken og dadler i terninger og ha det i mandelmelken. La blandingen tykne og rør inn sukker, safran og salt. Når blandingen er helt tykk, heller du den over i en form eller på et fat, presser den sammen og lar den avkjøles helt i kjøleskapet. Skjær den ferdige «kaken» i stykker og server. Alternativt kan retten serveres varm som en tykk grøt.

Les mer:

Jahnke, Carsten 2016: «Der Feigenhandel im Hanseraum», Hansische Geschichtsblätter

Miranda, Flavio 2016: «Die Saga Der Portugiesischen Feigen Der Handel mit dem Nord- und Ostseeraum im Mittelalter», Hansische Geschichtsblätter

Scully, Terence. 1988: The Viandier of Taillevent, University of Ottawa Press

Emneord: Fiken, Faste Av Marianne Vedeler
Publisert 3. jan. 2022 10:03 - Sist endra 31. jan. 2022 17:57

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.