Eplehøst

Nå er det tid for å høste de siste eplene.

Hvilke eplesorter ble dyrket i Norge i middelalderen, tro? Dette er en sort kalt Ribston med en historie tilbake til 1600-tallet. Foto: National Fruit Collection, Wikimedia Commons.

Frø av epler er funnet under utgravninger i middelalderbyene, men vi vet ikke nøyaktig hva slags eplesorter dette er. Lagret riktig, kan imidlertid mange ulike eplesorter holde seg godt i flere måneder. Noen av de samme metodene for tilberedning og konservering av epler vi kjenner fra vår egen tid ble også brukt i middelalderen. Flere kilder nevner både koking og tørking av epler, men også langtidsoppbevaring av rå epler. Husker du lukten av vinterepler i kjelleren om høsten ?

Den eldste trykte kokeboken i dobbeltmonarkiet Danmark-Norge kom ut i 1616. I den står det en enkel og velsmakende oppskrift på eplemos:

Skjær epler i små biter og legg dem i en gryte. Hell litt (hvit)vin over og la dem syde. Ha på sukker eller honning og de krydderne du foretrekker (her kan man for eksempel bruke en klype kanel og kardemomme). Du kan også ha oppi små rosiner eller hakkede mandler. Rør godt!

Her er originalen:

LX. En Eblemosz

I lige maade tag gode Eble/hacke dem smaa/giff udi en potte/oc lidet Vijn der offuer/set det paa Jlden oc steeg det vel/giff Sucker eller honning der vdi/met huadsomheldst Speceri du vilt. Du kand vel oc giffue smaa Rusiner der iblant/eller smaaskaarne Mandel/oc rør vel om.

Koge Bog. 1616

Dette sier Hildegard av Bingen (1098-1179) om epler:

Frukten fra dette treet er skånsom og lett fordøyelig. (…) Eplene vokser av duggen når den er kraftig, fra nattens første søvn til dagen er i ferd med å komme.(…) Kokt eller tørket er epler godt for både syke og friske mennesker. Når eplene blir gamle om vinteren, og skinnet blir rynkete, kan de spises rå av både syke og friske. (Physica)

 

Av Marianne Vedeler
Publisert 26. sep. 2021 19:38 - Sist endra 26. sep. 2021 19:38

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.