Roald Amundsens samurairustning

Da den storslagne utstillingen "Samurai" åpnet 16. juni i Historisk museum, ble vi i arkivet så fascinert av praktrustningen Roald Amundsen donerte til museet i 1927, at vi ville undersøke Etnografisk museums historiske arkiv om hvordan rustningen kom hit.

Bilde av et ark med en tegning av en samurai-hjelm og tilhørende tekst skrevet for hånd.

Museets bestyrer Ole Solberg lagde små tegninger av, og tekst om, Amundsens japanske gaver som han donerte til museet i 1927.

Dessverre fant vi ingen brev fra Roald Amundsen på sin reise i Japan, men i museets journal for 1927 kunne vi lese at det var Gustav Amundsen, Roalds bror, som 16. september først tok kontakt med museet.

Gustav kunne meddele at Roald hadde sendt to kasser fra Japan, og at disse ville ankomme Oslo i oktober 1927. Kassen inneholdt gaver Roald Amundsen hadde mottatt under sin reise; bland annet den flere hundre år gamle praktrustningen som nå står utstilt i Samurai-utstillingen. 

Roald, som fortsatt var i Japan, ønsket at kassene skulle forbli uåpnet til han var tilbake i Oslo, og at intensjonen var å forære innholdet til museet. Museets bestyrer, Ole Solberg, ble selvfølgelig henrykt og ringte til Gustav Amundsen med én gang for å ønske kassene med japonika, et gammeldags ord for gjenstander fra Japan, velkommen.

De to kassene ankom Oslo ganske riktig i midten av oktober, og i tillegg til praktrustningen kunne Amundsen og Solberg pakke ut et sverd, et sverdstativ, en dolk og en vakker geishafigur. I takkebrevet som Solberg sendte til Amundsen rett før jul kunne han fortelle at rustningen var blitt utstilt i vestibylen kort tid etter utpakkingen.

I gjenstandskartoteket fra Etnografisk museum kan vi se Ole Solbergs små tegninger av, og tekst om, Amundsens japanske gaver. Hans dokumentasjon av gjenstandene er så flotte at vi synes de er verdt å dele, og enda bedre er det at praktrustningen nå kan sees i utstillingen "Samurai" på Historisk museum ut 2023!

bildekarusell-arkiv-samurai
Publisert 28. juni 2023 08:00 - Sist endra 21. des. 2023 14:26