Mysteriet med fiskekrokene

Nylig digitaliserte vi illustrasjoner av fiskekroker og andre gjenstander fra Kjelmøy i Finnmark tegnet av kunstneren Harald Schøyen. Gjenstandene ble funnet mellom 1862 og 1878, men selv om mange av illustrasjonene har museumsnummer er det flere vi ikke har noen opplysninger om. Nå spør vi publikum om hjelp til å identifisere dem og om de kan finnes ved andre museer.

Blyanttegning av fiskekroker i ulike størrelser.

Illustrasjon av fiskekroker laget av reinsdyrbein. Gjenstand nummer to fra venstre ønsker vi å finne museumsnummeret til. Illustrasjon: Harald Schøyen/KHM, UiO.

Kulturhistorisk museum er nå godt i gang med å etablere et eget arkiv for museets mange historiske tegninger. Tegninger fra blant annet vårt topografiske arkiv, kjent som topark, tas ut og digitaliseres, kopier legges tilbake i sin kontekst i arkivet mens originalene får et bedre liv i syrefrie og stressfrie omgivelser. 

Nylig digitaliserte vi en samling illustrasjoner av samiske oldsaker utført i siste halvdel av 1800-tallet av kunstneren Harald Schøyen for Oldsaksamlingens bestyrer Oluf Rygh. Tegningene illustrerer blant annet fiskekroker av reinsdyrbein fra Kjelmøy i Finnmark, men selv om de fleste av gjenstandene har blitt påført museets gjenstandsnummer, er det flere av dem vi mangler opplysninger om. 

Museumsarkivet ønsker derfor å henvende seg til publikum for hjelp til å identifisere gjenstandene som Harald Schøyen illustrerte, og om noen kjenner til at disse gjenstandene befinner seg ved andre museer. Hvis gjenstandene under ser kjente ut kan du sende en epost til postmottak@khm.uio.no.

Disse fiskekrokene er det vi ønsker hjelp til å identifisere:

bildekarusell-kjelmoy
Publisert 20. juni 2023 10:59 - Sist endra 20. juni 2023 11:05